Misschien ken je ze wel, de kant en klare zakjes fix mix voor sladressing die je in de supermarkt kunt kopen, water, olie en azijn toevoegen en je dressing is op smaak en klaar.
Super handig maar niet echt milieuvriendelijk die kleine zakjes. En het is zo makkelijk om deze zakjes te vervangen door je eigen fix mix voor sladressing.
En het voordeel is dat 1 x de basismix maakt en dan met verschillende gedroogde kruiden verschillende soorten fix mix kunt maken.
Het spaart enorm veel verpakkingsmateriaal en je weet wat er in zit.
Wat heb je nodig voor je fix mix voor sla dressing
Voor de basismix heb je het volgende nodig:
100 gram grof zeezout
10 gram peperkorrels
30 gram mosterdzaad
Dit doe je in een keukenmachine of blender (een elektrische koffiemolen werkt ook prima) en maalt het geheel fijn.
Deze basis is genoeg voor 2 verschillende soorten mix.
Als je geen goede keukemachine hebt zou je eventueel ook fijn zeezout, gemalen peper en gemalen mosterzaad kunnen kopen.
Hieronder vind je 4 verschillende variaties.
Italiaanse dressing
70 gram van het basismengsel
5 gram gedroogde peterselie
8 gram gedroogde basilicum
3 gram gedroogde oregano
3 gram gedroogde tijm
2 gram gedroogde salie
Kort in de keukenmachine/blender mengen en de kruiden klein malen.
In een glazen pot vullen, afsluiten en goed schudden. Droog bewaren.
Deze dressing is heel lekker als je balsamico azijn gebruikt bij het mengen.
Tuinkruiden-dille dressing
70 gram van het basismengsel
10 gram gedroogde dille
8 gram gedroogde peterselie
5 gram gedroogde bieslook
2 gram gedroogde kervel
1/4 theelepel uienpoeder
Kort in de keukenmachine/blender mengen en de kruiden klein malen.
In een glazen pot vullen, afsluiten en goed schudden. Droog bewaren.
Lekker bij komkommersalade
Paprika dressing
70 gram van de basismix
5 gram gedroogde dille
5 gram gedroogde peterselie
5 gram gedroogde basilicum
5 gram gedroogde oregano
1 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel uienpoeder
Kort in de keukenmachine/blender mengen en de kruiden klein malen.
In een glazen pot vullen, afsluiten en goed schudden. Droog bewaren.
Provençaalse kruiden dressing
70 gram basismix
5 gram gedroogde tijm
5 gram gedroogd bonenkruid
5 gram gedroogde oregano
5 gram gedroogde rozemarijn
5 gram gedroogde salie
5 gram gedroogde marjolein
Kort in de keukenmachine/blender mengen en de kruiden klein malen. In de Thermomix 10 s. op stand 4.
In een glazen pot vullen, afsluiten en goed schudden. Droog bewaren.
Kort in de keukenmachine/blender mengen en de kruiden klein malen.
Gebruiksaanwijzing sladressing
Neem een glazen pot en vul deze met:
3 eetlepels olie
2 eetlepels water
1/2 eetlepel azijn
2 theelepels fix mix voor sladressing
Draai de deksel op de pot, goed schudden en klaar is je sladressing.
Je kunt afwisselen met verschillende soorten olie en/of azijn en zo elke keer weer een nieuwe lekkere sla dressing maken in een paar minuten.
Eet smakelijk!