Brood, ontbijt en beleg
Monica Can
Brood, ontbijt en beleg
1 min
1

Gestampte muisjes maak je makkelijk zelf!

1 min
1

Gestampte muisjes zijn super makkelijk om te maken en heerlijk op een verse (zelfgebakken) boterham.

Ik ontbijt eigenlijk elke dag met zuurdesembrood met rauwmelkse kaas en eieren.

Maar soms vind ik het ook heerlijk om een keer zoet beleg op mijn brood te hebben. Maar het meeste zoete beleg uit de winkel voldoet niet aan mijn eisen. Dus maak ik het lekker zelf 😁.

Ik ben aan de slag gegaan met een combinatie van oerzoet en xylitol en het resultaat is echt zo lekker, niet te onderscheiden van de 'echte` gestampte muisjes die je in de winkel kunt kopen.


gestampte muisjes

De basis van de muisjes uit de winkel is eigenlijk poedersuiker met anijs. Meer is het niet.

De poedersuiker is niet meer dan heel fijngemalen suiker. Dat maak je heel makkelijk zelf met een keukenmachine of blender.

Anijs is een heel gezond kruid dus als je het combineert met gezonde suiker dan krijg je een heel lekker en gezond broodbeleg.

Anijs kan positief werken op de spijsvertering en het werkt licht vocht afdrijvend. Ook bij maagpijn en winderigheid geeft anijs veel verlichting. Anijs bevat een etherische olie die anethol bevat en deze stof geeft een kalmerend en vooral rustgevend gevoel.

Wat heb je nodig voor je gestampte muisjes

  • 3 eetlepels oerzoet,  ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels xylitol (je kunt ook stevia gebruiken als dit lekker vindt)
  • 2 eetlepels anijszaad (bij voorkeur biologisch)

Je kunt natuurlijk ook alleen maar oerzoet of kokosbloesem suiker gebruiken. Ik ben zelf echt heel tevreden met mijn xylitol-oerzoet combinatie omdat deze combinatie heel dicht bij de smaak van normale witte suiker komt.

Xylitol kan je online bestellen en je vindt het in de natuurvoedingswinkel

Als je het in huis hebt kan je ook nog een half theelepeltje vanille poeder toevoegen, dat geeft een nog verfijndere smaak.

Bereidingswijze:

Het makkelijkste is het om eerst de anijszaadjes even fijn te maken in een vijzel. Daarna doe je de anijszaadjes en de suiker in een blender, keukenmachine of koffiemolen en maal het geheel heel fijn.

Let op: laat de deksel nog wel even op de machine als je klaar bent want het geheel stuift behoorlijk.

Dan schep je de muisjes in een goed afsluitbaar potje en genieten maar.

De smaak van deze gestampte muisjes is echt identiek aan het origineel, je merkt geen verschil.

Ook ideaal als gezond broodbeleg voor de kids.

Eet smakelijk

Reacties
Categorieën