Wist je dat één eenvoudig ingrediënt je zelfgemaakte mayonaise kan transformeren in gefermenteerde mayonaise die maandenlang in de koelkast goed blijft? Deze mayonaise is super snel gemaakt, smaakt heerlijk en is gezonder dan gewone zelfgemaakte mayonaise. En veel gezonder dan mayonaise uit de winkel die vol zit met ongezonde plantaardige oliën, smaakversterkers en conserveringsmiddelen
Wat is het voordeel van gefermenteerde mayonaise
Ik vind het heel fijn om mijn mayonaise zelf te maken omdat ik dan weet wat erin zit, maar ik ben thuis de enige die mayonaise eet en dan ook nog maar af en toe. En omdat traditionele zelfgemaakte mayonaise ongeveer vier tot vijf dagen goed blijft, maakte ik dit dus zelden.
Daarom vind ik dit recept voor zelfgemaakte gefermenteerde mayonaise fantastisch. Door slechts één eenvoudig ingrediënt toe te voegen en de mayonaise te laten fermenteren, blijft het maandenlang goed in de koelkast, en het is nog gezonder ook.
Benodigdheden
Het enige dat je nodig hebt voor dit recept is een staafmixer. en een glazen pot met een ruime opening (zodat de staafmixer erin past). Je kunt ook een gewone blender of een keukenmachine gebruiken, maar ik vind de staafmixer de snelste en gemakkelijkste manier met de minste afwas (altijd een pluspunt!).
Verder heb je nodig:
- Ei op kamertemperatuur - Je gebruikt het ei rauw, dus zorg ervoor dat het vers is en van een betrouwbare bron komt. Ik gebruik zelf altijd een biologisch ei van kippen die in een natuurlijke leefomgeving leven en hun eigen eten bij elkaar scharrelen. Deze eieren hebben de beste voedingswaarde.
- Mosterd - Elke mosterd die je bij de hand hebt, werkt goed voor dit recept. Ik geef de voorkeur aan mijn zelfgemaakte mosterd (en ik ben vrij royaal met mijn theelepel, dus pas aan naar smaak), maar gele, dijon of een andere soort werkt ook prima.
- Zeezout - gebruik een goede kwaliteit zeezout voor je mayonaise. Ik gebruik graag deze
- Vers citroensap
- Probiotische vloeistof - Dit is het magische ingrediënt dat de mayonaise omtovert tot een lacto-gefermenteerd condiment dat maandenlang goed blijft in de koelkast. Dit kan de wei zijn die je overhebt van het maken van yoghurtkaas of kefirkaas, waterkefir, kombucha, zuurkoolsap of een andere vloeistof die je in de koelkast hebt fermenteren (bijv. van gefermenteerde tomaatjes, gefermenteerd fruit etc.)
- Olie - Je kunt olijfolie gebruiken, maar dat geeft een sterke smaak aan de mayonaise. Ik. hou daar persoonlijk niet van dus ik gebruik zelf MCT olie (gefractioneerde kokosolie), die is heel neutraal van smaak en heeft vele gezondheidsvoordelen. Maar je kunt ook avocado olie of een andere goede kwaliteit koudgeperste olie gebruiken.
- Optioneel kan je ook nog verse of gedroogde kruiden en eventueel knoflook toevoegen. Zo kan je de mayonaise helemaal aanpassen aan je eigen smaak.
Hoe maak je homemade gefermenteerde mayonaise
Het mooie van het gebruik van een staafmixer voor dit recept is dat je de mayonaise direct in de pot kan maken waarin je het wilt bewaren. Voor dit recept werkt een weckpot van een liter met brede opening het beste. Ik doe mijn mayonaise na het maken in een kleiner potje omdat zo'n grote 1 liter pot teveel onnodige plaats inneemt in mijn koelkast.
Ingrediënten
- 1 ei bij voorkeur biologisch en van zeer goede kwaliteit.
- 1 theelepel mosterd
- 1/2 theelepel zout
- 2 theelepels vers citroensap
- 2 eetlepels vloeistof van een ferment (kombucha, zuurkool, wei, waterkefir etc.)
- 300 ml. olie (mct, avocado, druivenpit of olijfolie)
- 1 teentje knoflook optioneel
- 1 theelepel verse kruiden optioneel
Bereidingswijze
Voeg alle ingrediënten toe aan de weckpot en wacht eventjes totdat de olie naar het oppervlak komt.
Plaats de staafmixer helemaal op de bodem van de pot, houd deze loodrecht op de bodem van de pot, en laat deze mengen totdat de kleur ondoorzichtig wit wordt.
Zodra de onderkant wit is, kun je langzaam de staafmixer een paar keer op en neer bewegen totdat de rest van de olie is opgenomen en geëmulgeerd.
Proef de mayonaise en pas kruiden aan zoals gewenst.
Dek de pot af en laat deze 6-10 uur op kamertemperatuur staan om te fermenteren. (als het warm weer is doe je het max. 6 uur en als het kouder is in je huis kan je de mayonaise tot 10 uur laten fermenteren).
Zet het daarna in de koelkast en gebruik zoals je gewone mayonaise zou gebruiken..
Wil je nog meer condimenten zelf maken probeer dan ook eens dit gefermenteerde ketchup recept.