Mensen lijden nu meer dan ooit aan chronische ziekten. Velen krijgen te horen dat er geen remedie is en dat ze er niets aan kunnen doen. Maar klopt dat? Blijf lezen om alles te weten te komen over mineralen voor een goede gezondheid en waarom ik geloof dat ze een belangrijk stukje van de gezondheidspuzzel zijn.
Mineralen zijn één van de meest over het hoofd geziene aspecten van voeding. De meeste mensen denken vaak aan verschillende voedingsmiddelen als goed of slecht. Ook ik heb dit jaren gedaan.
Suiker en koolhydraten = slecht
Zuivelproducten = slecht
Spinazie en boerenkool (groene groentes) = goed
Zaden, noten en plantaardige melkvervangers = goed
Maar we vragen ons vaak niet af waarom een bepaald voedingsmiddel als goed of slecht wordt beschouwd. Onze opvattingen over eten leren we vaak van tv-doktoren of internet gezondheidsgoeroes. Youtube staat er vol mee 😁. De één predikt dit en de andere predikt het volledig tegenovergestelde. Het is ook moeilijk om door de bomen het bos nog te zien en te weten wat nou gezond voor je is of niet.
Jarenlang heb ik koolhydraten en suiker beperkt, ik ben vegan geweest en heb allerlei diëten gevolgd omdat ik dacht dat dat gezond was om te doen. Wil je weten waarom ik dat niet meer doe? Lees dan ook dit artikel: Terug naar traditie, waarom ik niet meer vegan eet.
Toen ik in aanraking kwam met de traditionele voeding en begon te leren over de basisfysiologie van de mens en cellulaire energieproductie, begon ik te begrijpen hoe het lichaam eigenlijk werkt.
Het deed me twijfelen aan alles wat ik tot dan toe dacht te weten over voeding en het was wat me uiteindelijk in de wereld bracht van de prometabolic lifestyle.
Ik ga nu niet te veel in op pro-metabolisch eten. Je kunt er meer over lezen in dit artikel: Wat is een pro metabolic lifestyle?
Maar in de kern is pro-metabolisch eten gewoon het eten van echt voedsel dat biologisch beschikbare voedingsstoffen bevat die je lichaam gemakkelijk kan verteren.
Dus in plaats van voedsel als goed of slecht te beschouwen, zouden we ons moeten afvragen: bevat dit voedsel mineralen die mijn lichaam daadwerkelijk kan gebruiken? Omdat mineralen echt het ontbrekende stukje van de puzzel zijn als het gaat om gezondheid en voeding.
Wat zijn mineralen?
Mineralen zijn niet hetzelfde als vitamines. Vitaminen zijn organische stoffen die worden gemaakt door planten en dieren.
Je hebt je in vet oplosbare vitamines – A, D, E en K – die oplossen in vet en ook in het lichaam kunnen worden opgeslagen.
En je hebt je in water oplosbare vitamines – C- en B-complex – die in water moeten worden opgelost voordat ze door het lichaam kunnen worden opgenomen. In tegenstelling tot in vet oplosbare vitamines worden in water oplosbare vitamines niet in het lichaam opgeslagen.
Mineralen daarentegen zijn anorganische elementen die aanwezig zijn in water en bodem. Mineralen worden opgenomen door planten en geconsumeerd door dieren.
Wij mensen halen onze mineralen uit het eten van planten en dieren. En uit ons drinkwater.
Zowel vitamines als mineralen zijn cruciaal voor een optimale gezondheid, maar in deze blogpost ga ik het specifiek hebben over het belang van mineralen omdat ik vind dat daar veel te weinig aandacht voor is in ons gezondheidssysteem.
Mineralen versus sporenelementen
Mineralen heeft je lichaam in grotere hoeveelheden nodig heeft en sporenelementen in kleinere hoeveelheden.
Beide zijn uiterst belangrijk als het gaat om goed functioneren je lichaam.
Belangrijke mineralen
Hieronder staan de belangrijkste mineralen die je lichaam in grote hoeveelheden gebruikt en opslaat, evenals enkele van hun functies in het lichaam.
- Natrium – spiercontractie, vochtbalans
- Kalium – vochtbalans, zenuwtransmissie, pH van het bloed, bloeddruk, nierfunctie
- Calcium – samentrekking en ontspanning van spieren, sterke botten en tanden, bloedstolling
- Magnesium – gezonde botten, eiwitsynthese, beschermt het hart, helpt voedsel om te zetten in energie, belangrijke enzym-cofactor
- Zwavel - eiwitsynthese
- Fosfor – sterke botten en tanden, onderhoudt en herstelt weefsels en cellen
- Chloride – vochtbalans, maagzuur
Sporenelementen
Hieronder staan de sporenelementen die je lichaam in kleinere hoeveelheden gebruikt en opslaat, evenals enkele van hun functies in het lichaam.
- IJzer – maakt hemoglobine, celgroei
- Mangaan – belangrijke enzym cofactor
- Koper-ijzermetabolisme, belangrijke enzym-cofactor
- Jodium – helpt voedsel om te zetten in energie, synthese van schildklierhormoon
- Zink – maakt eiwitten en genetisch materiaal
- Kobalt – reguleert de bloedsuikerspiegel
- Selenium – voortplanting, schildklierfunctie, DNA-productie
- Molybdeen - belangrijke enzymcofactor
Niet-essentiële sporenelementen
Er zijn ook niet-essentiële sporenelementen: aluminium, arseen, boor, broom, cadmium, chroom, fluoride, germanium, lood, lithium, nikkel, rubidium, silicium, strontium, tin en vanadium.
Ze worden als niet-essentieel beschouwd omdat niet is aangetoond dat het ontbreken van één van deze elementen de levenscyclus onderbreekt.
Maar alleen omdat niet is aangetoond dat het ontbreken van deze elementen de levenscyclus onderbreekt, wil nog niet zeggen dat ze geen rol spelen in het menselijk lichaam.
Van verschillende ervan is aangetoond dat ze gunstige effecten op het lichaam hebben. Borium en silica blijken bijvoorbeeld beide gunstig te zijn voor botgroei.
Dus hoewel deze elementen als niet-essentieel worden beschouwd, kunnen sommige zeer heilzaam zijn voor het menselijk lichaam. Sommige kunnen echter in grote hoeveelheden ook schadelijk worden voor het lichaam.
Mineralen & enzymen
Elk mineraal heeft zijn eigen individuele rol in het lichaam, maar mineralen werken ook samen met enzymen. Veel mineralen (vooral magnesium en koper) fungeren als cofactoren voor enzymen.
Enzymen zijn eiwitten in het lichaam die fungeren als biologische katalysatoren. Ze helpen onder meer bij bij de spijsvertering, de stofwisseling en het immuunsysteem. Ze ondesteunen de chemische reacties in ons lichaam, Bij wetenschappelijke onderzoeken zijn meer dan 5000 verschillende enzymen in het lichaam gevonden. Zo zijn er verteringsenzymen, die nodig zijn voor de afbraak van voedsel in het maag-darmkanaal en er zijn stofwisselingsenzymen, die in cellen, organen en bloed actief zijn.
Veel enzymen zijn echter afhankelijk van mineralen voor hun werking. Mineralen zijn dus nodig om de enzymen te activeren die zo essentieel zijn om alle systemen van het lichaam te laten werken. Dat betekent dat enzymen niet goed kunnen functioneren als ze niet de mineralen hebben die ze nodig hebben.
Magnesium is bijvoorbeeld een cofactor in meer dan 3700+ enzymatische reacties in het lichaam.
Dus als je niet genoeg magnesium hebt, kunnen die 3700+ enzymatische reacties niet optreden.
Wanneer verschillende enzymatische reacties in het lichaam uitblijven, begint disbalans in het lichaam op te treden. Met alle nadelige gevolgen.
Mineralen voor een goede gezondheid
Uiteindelijk zijn mineralen de brandstof voor onze stofwisseling. Als je metabolisme gezond is, zullen de stofwisselingsprocessen in het lichaam goed functioneren.
Metabolisme beïnvloedt de spijsvertering, het immuunsysteem, geslachtsdrift, hormonen en eigenlijk elke functie die zich in het lichaam afspeelt.
Als het niet de ondersteuning krijgt die het nodig heeft om goed te functioneren (d.w.z. mineralen!), stopt het met het ondersteunen van bepaalde lichaamsfuncties die niet nodig zijn om je in leven te houden.
Zonder voldoende mineralen heeft je lichaam niet de bouwstenen om je gezond te houden. En geloof me, de belangrijkste taak van je lichaam is om je gezond te houden, al ziet het er soms anders uit. Maar je lichaam zal er altijd alles aan doen om de vitale functies te beschermen en is altijd voor jou aan het werk.
Als je gezond wilt worden, moet je je metabolisme herstellen en als je je metabolisme wilt herstellen, moet je je mineralen herstellen met voedingsmiddelen en supplementen die rijk zijn aan biologisch beschikbare voedingsstoffen.
Wat betekent biologisch beschikbaar?
Veel mensen beschouwen spinazie en boerenkool als superfoods. Spinazie is rijk aan vitamine C, magnesium, calcium, kalium en vitamine A.
Maar wist je dat je lichaam maar ongeveer 5% van het calcium dat in rauwe spinazie zit kan opnemen? Spinazie bevat namelijk oxaalzuur, dat de opname van calcium blokkeert
Als het op voeding aankomt, verwijst biologisch beschikbaar in feite naar de voedingsstoffen die in het voedsel aanwezig zijn, en die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Biologisch beschikbare voedingsstoffen zijn de voedingsstoffen uit de voeding die je lichaam daadwerkelijk kan gebruiken. Dus hoe hoger de biologische beschikbaarheid van een voedingsmiddel is, des te meer voedingsstoffen kan je lichaam uit deze voeding opnemen.
Het maakt niet uit hoe rijk aan vitamines en mineralen een voedingsmiddel is - als je lichaam die vitamines en mineralen niet echt kan opnemen, wat heeft het dan voor zin? Al die voedingsstoffen die niet kunnen worden opgenomen worden dan gewoon door het toilet gespoeld.
Dit is de reden waarom rauwe melk, runderlever en eieren veel beter zijn dan rauwe groenten zoals broccoli, spinazie en boerenkool als het gaat om biologisch beschikbare voeding.
Hoe vitamines en mineralen samenwerken in het lichaam
Mineralen werken synergetisch met elkaar en ook met vitamines om je systeem te reguleren. Sommige werken elkaar ook tegen, wat betekent dat ze de absorptie of metabolische functie van elkaar verminderen of blokkeren.
Kalium helpt om schildklierhormoon in de cel te krijgen en calcium blokkeert de toegang van schildklierhormoon tot de cel. Dus als je calcium- en kaliumspiegels uit balans zijn, kan je problemen krijgen met de schildklier.
Te veel calcium blokkeert de opname van magnesium.
Vitamine E verbetert vitamine A en vitamine C regenereert vitamine E en vitamine E verbetert selenium.
Hoge niveaus van mangaan remmen de ijzeropname.
Vitamine D verhoogt de calciumopname en magnesium activeert vitamine D en vitamine D verhoogt serumselenium.
Koper activeert een enzym dat ijzer transporteert. Zonder dat enzym hoopt ijzer zich op in je weefsels, wat leidt tot oxidatieve stress en magnesiumtekort.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe mineralen en vitamines synergetisch met elkaar werken of elkaar tegenwerken.
De relaties tussen verschillende mineralen en vitamines zijn erg ingewikkeld. Ze werken niet alleen synergetisch of werken elkaar tegen, maar velen werken ook in verhoudingen.
Dit betekent dat wanneer je te veel van het ene hebt en niet genoeg van het andere, er disbalans in het lichaam kan optreden.
Daarom is het zo belangrijk om je mineralen in balans te houden en waarom het eigenlijk heel gevaarlijk kan zijn om synthetische en geïsoleerde supplementen te nemen om tekorten aan te vullen. Meer daarover staat hieronder.
Mineralen en zware metalen
Een ander fascinerend aspect van mineralen is hoe ze omgaan met zware metalen in het lichaam.
Een tekort aan mineralen leidt in feite tot toxiciteit voor zware metalen. Als je lichaam niet de mineralen krijgt die het nodig heeft, zal het beginnen met het opnemen van minder wenselijke elementen zoals zware metalen.
Als je bijvoorbeeld niet genoeg calcium in je dieet hebt, zal zich in plaats daarvan lood in je botten ophopen.
Ook zonder voldoende magnesium in de voeding zal aluminium zich gaan ophopen in de hersenen.
Wanneer je een overvloed aan zware metalen in het lichaam hebt en een tekort aan essentië