Natuurlijke vaseline, een gezonde vervanging voor vaseline.

Natuurlijke vaseline, een gezonde vervanging voor vaseline.

Natuurlijke vaseline zelf maken is heel simpel en je hebt maar 2 ingrediënten nodig.

Vaseline, iedereen kent het wel en we hebben het allemaal wel eens gebruikt. Vaseline is voor heel veel doeleinden inzetbaar en mag eigenlijk in geen enkel huishouden ontbreken.

Vaseline is een absolute beauty musthave!

Maar de ‘normale’ Vaseline heet eigenlijk petroleum jelly (Vaseline is een merknaam van Uniliever die tot productnaam is geworden) en wordt gemaakt aardolie. Het is een zogenaamde minerale olie die helemaal geen voedingsstoffen voor de huid bevat.

Dus het is eigenlijk veel beter om de vaseline die je gebruikt te vervangen door een laagje vaseline die je zelf gemaakt hebt.

Hiervoor heb je maar 2 ingrediënten nodig:

natuurlijke vaseline

Gebruiksaanwijzing:

Doe de bijenwas (of cosmetische koolzaadwas) en olijfolie in een kommetje of maatbeker en verwarm het geheel au-bain marie (in een pan met water) totdat de bijenwas gesmolten is.

Roer even goed door met een stokje (als je een koude lepel neemt stolt meteen de bijenwas tijdens het roeren aan de lepel en dat is zonde).

Giet het geheel dan in een leeg schoon potje en laat je natuurlijke vaseline afkoelen en stollen.

Deze natuurlijke vaseline kan je op dezelfde manier gebuiken als normale vaseline.

De vaseline op de foto heb ik gemaakt met cosmetische koolzaadwas en amandelolie. Dan is de kleur wat meer zoals de ‘echte’ vaseline en het is vegan. Als je de vaseline met bijenwas en olijfolie maakt is de vaseline meer geel van kleur maar is wel heel goed voor de huid.

Je vaseline aanpassen aan je eigen smaak:

Als je de vaseline te dik vindt kan je hem nog een keer smelten door de pot in een pan met warm water te zetten en wat meer olie toevoegen.

Vind je de geur van olijfolie te sterk dan kan je ook een andere plantaardige olie gebruiken zoals zonnebloem- of amandel olie.

Een paar druppeltjes lavendel etherische olie geeft een lekker geurtje aan je natuurlijke vaseline en is extra verzorgend voor de huid.

Gebruik van je natuurlijke vaseline

Knieën, ellebogen, random droge plekjes op je lichaam… smeer het in met een dun laagje vaseline.

Het voorkomt uitdroging van de huid, waardoor het droge plekjes gehydrateerd houdt.

Ook mensen met huidaandoeningen zoals eczeem hebben baat bij deze natuurlijke vaseline.

In de winter hebben je voeten ook altijd extra te lijden omdat ze de hele dag in laarzen of dichte schoenen zitten. Verwen ze ‘s nachts eens lekker met een vaseline pakking.

Na het bad of douchen (of neem een lekker voetbadje) smeer je je voeten dik in met vaseline (vooral de droge huid van de hielen goed insmeren) en trek daarover een paar katoenen sokken aan. Hou die de hele nacht aan en de volgende ochtend zijn je voeten een stuk zachter.

Als je dit regelmatig doet dan heb je de hele winter zachte voeten.

Deze vaseline kan je ook prima als lippenbalsem gebruiken of om je wenkbrauwen in model te brengen. Breng een beetje vaseline aan op je wenkbrauwen en breng ze in model met een klein borsteltje.

Heb jij nog goede tips waarvoor je deze natuurlijke vaseline kan gebruiken. Laat ze dan hieronder achter.

Ik ben benieuwd!

Mieke Verkerk
Door

Mieke Verkerk

op 04 Feb 2018

Wanneer doe je de olijfolie bij de bijenwas. Groetjes, Mieke

Mita
Door

Mita

op 12 Feb 2018

Doe de bijenwas (of cosmetische koolzaadwas) en olijfolie in een kommetje of maatbeker en verwarm het geheel au-bain marie (in een pan met water) totdat de bijenwas gesmolten is. Dit doe je samen in je kommetje au bain marie zodat het samen smelt.

Hadassa
Door

Hadassa

op 20 Feb 2018

Kan dit ook gemaakt worden met candelilla was?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 26 Feb 2018

Ja, dat gaat ook. Je kunt de bijenwas ook vervangen door candelilla was.

Rina Staal-Kroos
Door

Rina Staal-Kroos

op 13 Mar 2018

Waar kun je bijenwas kopen? Ik doe altijd een beetje vaseline op de huid achter mijn oren, en op mijn polse, daar spuit ik mijn parfum op voor en langere geur beleving.

Nicke Smeets
Door

Nicke Smeets

op 15 Mar 2018

Ik koop mijn bijenwas in de Natuurwinkel te Utrecht. Daar staat het bij de (eko) diy-kaarsenafdeling.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Mar 2018

Bijenwas kan je inderdaad vaak in de natuurwinkel kopen, bij een imker of via internet (onder meer in de Aromalifestyle shop)

Joanne
Door

Joanne

op 15 Apr 2018

Hoelang is dit product houdbaar??

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 16 Apr 2018

Minstens 3 maanden en als je heel hygienisch werkt en altijd de vaseline met een spateltje uit de pot haalt dan wel tot 6 maanden.

kiki
Door

kiki

op 06 May 2018

Ik heb de vaseline gemaakt met bijenwas en olijfolie in de hoeveelheid die je aangaf. Helaas is deze keihard en niet te gebruiken. Heb nogmaals au bain marie verwarmd en meer olie toegevoegd. Gaf jammer genoeg hetzelfde resultaat.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 07 May 2018

Dan heb je waarschijnlijk nog wat meer olie nodig. Bij bijenwas is het altijd wat lastig af te meten. Maar nog een keer au bain marie smelten en wat olie toevoegen is geen probleem.

MM
Door

MM

op 04 Jun 2020

je kunt deze ook in een lege deostick gieten, dat is gemakkelijker in gebruik

Kati
Door

Kati

op 10 May 2018

Dag, vaseline is gebaseerd op aardolie en is ook een natuurlijk product. Dus wat U zelf maakt kan ook best fijn zijn om te gebruiken maar is geen vaseline.

kati
Door

kati

op 10 May 2018

En petrol-Jelly...vaseline heeft ook niet als doel om de huid te voeden maar om het te beschermen of af te sluiten tegen invloeden van buitenaf zoals wind brandwondjes droge huid

FoXie
Door

FoXie

op 05 Sep 2019

jouw product wordt ten onrechte vaseline genoemd...omdat het ten eerste niet van bijenwas en olijfolie wordt gemaakt. Aardolie is zoals Kati al vertelt ook een natuurlijk product. Het kan zeker doeltreffend zijn wat je maakt, maar noem het geen vaseline wat daar lijkt het in de verste verte niet op, ook het doel klopt niet, want vaseline brengt beschermlaag over brandwonden etc en wordt gebruikt in ziekenhuizen , eczeem etc..hier worden mensen door in de war gebracht en breng je de vaseline die al 140 jaar doeltreffend wordt gebruikt teniet...

Jan
Door

Jan

op 16 Jan 2020

Wat vaseline en dinosaurussen gemeen hebben Strikt genomen hebben ze niks met elkaar gemeen, maar je werd wel nieuwsgierig toch? Er wordt wel eens gezegd dat de aardolie die wij gebruiken is ontstaat uit de restanten van dinosaurussen.* Vaseline is weer een bijproduct van de aardolie industrie. Niets natuurlijks aan dus.Vaseline is trouwens een merknaam die inmiddels dusdanig verankerd is dat de meeste mensen denken dat het product zelf zo heet. Het product zelf is petrolatum of petroleum jelly.* Aardolie komt niet van dinosaurussen, maar van enorme bacteriëncolonies. Dat je het weet, mocht het bij Triviant een keer gevraagd worden. Waarom je beter geen petrolatum kunt gebruiken Lijstjes lezen fijner, toch? Hier een lijstje van waarom je beter natuurlijke 'vaseline' kunt gebruiken. Petrolatum is niet bepaald groen, biologisch afbreekbaar of duurzaam. Het komt uit een fossiele brandstof die langzaamaan op begint te raken. Petrolatum sluit de huid volledig af waardoor deze niet meer kan ademen of vocht kan opnemen. Het vormt als het ware een dun afsluitend laagje op de huid. Dat lijkt op het eerste gezicht slim, want als er geen vocht kan ontsnappen kan de huid niet uitdrogen. Echter, als er geen zuurtof of vocht bij de huid kan komen dan droogt het juist op den duur uit. Dat verklaart ook gelijk waarom je lipbalsems op basis van petrolatum keer op keer moet aanbrengen, je belandt namelijk in een vicieuze cirkel. Doordat de huid is afgesloten kan door de warmte en de vocht van de huid een broeiplaats voor schimmel en bacterieën ontstaan, waardoor je na verloop van tijd alleen maar meer problemen krijgt. Petrolatum bevat geen verzorgende bestanddelen voor de huid. Het ondersteunt je huid dus op geen enkele wijze bij herstel. Het merk Vaseline bevat zeer gezuiverde petrolatum, maar er zijn B-merken die het niet zo nauw nemen met de zuiverheid. Het kan in dat soort gevallen zijn dat de petrolatum vervuild is met ziekmakende stoffen. Veel merken die petrolatum verkopen zijn niet dierproefvrij.

Annemarie
Door

Annemarie

op 29 Nov 2020

ik heb jaren in ziekenhuizen gewerkt en we smeren zeker geen vaseline op brandwonden of eczeem plekken. Eigenlijk gebruiken we vaseline alleen om thermometers mee in te smeren voor rectaal gebruik.

joke
Door

joke

op 05 Apr 2020

jammer dat je dit product de naam vaseline geeft. de toevoeging natuurlijk zal niet veel mensen opvallen. ik leg als herborist altijd mensen uit dat vaseline je huid helemaal niets heeft te bieden. het is alleen geschikt om je schaatsen in het vet te zetten, bijvoorbeeld. dus ik wil voorstellen dat dit mooie recept een andere naam krijgt om die verwarring helemaal weg te nemen

Maite
Door

Maite

op 03 May 2020

Waxoliene? Waxolive?

Joan
Door

Joan

op 14 Dec 2020

Veel mensen hier zijn niet blij met de naam "natuurlijke vaseline", maar dat is juist hoe ik dit recept heb gevonden, omdat ik zocht naar een natuurlijk alternatief voor iets wat ik ipv vaseline kan gebruiken. Zonder die omschrijving had ik het niet gevonden.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 17 Dec 2020

Hallo Joan, ja dat klopt. Daarom heb ik het ook zo genoemd want ik was ook op zoek naar een natuurlijke vaseline vervanging. En hoewel het natuurlijk geen echte vaseline is heeft het wel eenzelfde werking (ik vind deze zelfs nog beter dan de 'echte' vaseline).

Lievonne
Door

Lievonne

op 04 Dec 2022

Wat niet wegneemt Joan : Vaseline is Vaseline. Bijenwas is Bijenwas en wordt nooit Vaseline, laat staan NATUURLIJKE Vaseline, DAT IS HET NAMELIJK VAN NATURE AL . Noem je eigen smeersel eenvoudig zalf of creme, dat is namelijk de waarheid.

Ellen Shamir
Door

Ellen Shamir

op 25 May 2021

What’s in a name; als het zijn werk maar doet

Reactie plaatsen