arrow_drop_up arrow_drop_down

Natuurlijke vaseline, een gezonde vervanging voor vaseline.

Natuurlijke vaseline zelf maken is heel simpel en je hebt maar 2 ingrediënten nodig.

Vaseline, iedereen kent het wel en we hebben het allemaal wel eens gebruikt. Vaseline is voor heel veel doeleinden inzetbaar en mag eigenlijk in geen enkel huishouden ontbreken.

Vaseline is een absolute beauty musthave!

Maar de ‘normale’ Vaseline heet eigenlijk petroleum jelly (Vaseline is een merknaam van Uniliever die tot productnaam is geworden) en wordt gemaakt aardolie. Het is een zogenaamde minerale olie die helemaal geen voedingsstoffen voor de huid bevat.

Dus het is eigenlijk veel beter om de vaseline die je gebruikt te vervangen door een laagje vaseline die je zelf gemaakt hebt.

Hiervoor heb je maar 2 ingrediënten nodig:

 

natuurlijke vaseline

 

Gebruiksaanwijzing:

Doe de bijenwas (of cosmetische koolzaadwas) en olijfolie in een kommetje of maatbeker en verwarm het geheel au-bain marie (in een pan met water) totdat de bijenwas gesmolten is.

Roer even goed door met een stokje (als je een koude lepel neemt stolt meteen de bijenwas tijdens het roeren aan de lepel en dat is zonde).

Giet het geheel dan in een leeg schoon potje en laat je natuurlijke vaseline afkoelen en stollen.

Deze natuurlijke vaseline kan je op dezelfde manier gebuiken als normale vaseline.

De vaseline op de foto heb ik gemaakt met cosmetische koolzaadwas en amandelolie. Dan is de kleur wat meer zoals de ‘echte’ vaseline en het is vegan. Als je de vaseline met bijenwas en olijfolie maakt is de vaseline meer geel van kleur maar is wel heel goed voor de huid.

 

Je vaseline aanpassen aan je eigen smaak:

Als je de vaseline te dik vindt kan je hem nog een keer smelten door de pot in een pan met warm water te zetten en wat meer olie toevoegen.

Vind je de geur van olijfolie te sterk dan kan je ook een andere plantaardige olie gebruiken zoals zonnebloem- of amandel olie.

Een paar druppeltjes lavendel etherische olie geeft een lekker geurtje aan je natuurlijke vaseline en is extra verzorgend voor de huid.

 

Gebruik van je natuurlijke vaseline

Knieën, ellebogen, random droge plekjes op je lichaam… smeer het in met een dun laagje vaseline.

Het voorkomt uitdroging van de huid, waardoor het droge plekjes gehydrateerd houdt.

Ook mensen met huidaandoeningen zoals eczeem hebben baat bij deze natuurlijke vaseline.

In de winter hebben je voeten ook altijd extra te lijden omdat ze de hele dag in laarzen of dichte schoenen zitten. Verwen ze ‘s nachts eens lekker met een vaseline pakking.

Na het bad of douchen (of neem een lekker voetbadje) smeer je je voeten dik in met vaseline (vooral de droge huid van de hielen goed insmeren) en trek daarover een paar katoenen sokken aan. Hou die de hele nacht aan en de volgende ochtend zijn je voeten een stuk zachter.

Als je dit regelmatig doet dan heb je de hele winter zachte voeten.

Deze vaseline kan je ook prima als lippenbalsem gebruiken of om je wenkbrauwen in model te brengen. Breng een beetje vaseline aan op je wenkbrauwen en breng ze in model met een klein borsteltje.

Heb jij nog goede tips waarvoor je deze natuurlijke vaseline kan gebruiken. Laat ze dan hieronder achter.

Ik ben benieuwd!

 

Mieke Verkerk

Door

Mieke Verkerk

op 4 February 2018

Wanneer doe je de olijfolie bij de bijenwas. Groetjes, Mieke

Mita

Door

Mita

op 12 February 2018

Doe de bijenwas (of cosmetische koolzaadwas) en olijfolie in een kommetje of maatbeker en verwarm het geheel au-bain marie (in een pan met water) totdat de bijenwas gesmolten is. Dit doe je samen in je kommetje au bain marie zodat het samen smelt.

Hadassa

Door

Hadassa

op 20 February 2018

Kan dit ook gemaakt worden met candelilla was?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 26 February 2018

Ja, dat gaat ook. Je kunt de bijenwas ook vervangen door candelilla was.

Rina Staal-Kroos

Door

Rina Staal-Kroos

op 13 March 2018

Waar kun je bijenwas kopen? Ik doe altijd een beetje vaseline op de huid achter mijn oren, en op mijn polse, daar spuit ik mijn parfum op voor en langere geur beleving.

Nicke Smeets

Door

Nicke Smeets

op 15 March 2018

Ik koop mijn bijenwas in de Natuurwinkel te Utrecht. Daar staat het bij de (eko) diy-kaarsenafdeling.

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 15 March 2018

Bijenwas kan je inderdaad vaak in de natuurwinkel kopen, bij een imker of via internet (onder meer in de Aromalifestyle shop)

Joanne

Door

Joanne

op 15 April 2018

Hoelang is dit product houdbaar??

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 16 April 2018

Minstens 3 maanden en als je heel hygienisch werkt en altijd de vaseline met een spateltje uit de pot haalt dan wel tot 6 maanden.

kiki

Door

kiki

op 6 May 2018

Ik heb de vaseline gemaakt met bijenwas en olijfolie in de hoeveelheid die je aangaf. Helaas is deze keihard en niet te gebruiken. Heb nogmaals au bain marie verwarmd en meer olie toegevoegd. Gaf jammer genoeg hetzelfde resultaat.

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 7 May 2018

Dan heb je waarschijnlijk nog wat meer olie nodig. Bij bijenwas is het altijd wat lastig af te meten. Maar nog een keer au bain marie smelten en wat olie toevoegen is geen probleem.

Kati

Door

Kati

op 10 May 2018

Dag, vaseline is gebaseerd op aardolie en is ook een natuurlijk product. Dus wat U zelf maakt kan ook best fijn zijn om te gebruiken maar is geen vaseline.

kati

Door

kati

op 10 May 2018

En petrol-Jelly...vaseline heeft ook niet als doel om de huid te voeden maar om het te beschermen of af te sluiten tegen invloeden van buitenaf zoals wind brandwondjes droge huid

FoXie

Door

FoXie

op 5 September 2019

jouw product wordt ten onrechte vaseline genoemd...omdat het ten eerste niet van bijenwas en olijfolie wordt gemaakt. Aardolie is zoals Kati al vertelt ook een natuurlijk product. Het kan zeker doeltreffend zijn wat je maakt, maar noem het geen vaseline wat daar lijkt het in de verste verte niet op, ook het doel klopt niet, want vaseline brengt beschermlaag over brandwonden etc en wordt gebruikt in ziekenhuizen , eczeem etc..hier worden mensen door in de war gebracht en breng je de vaseline die al 140 jaar doeltreffend wordt gebruikt teniet...

Reactie plaatsen