Paaseieren verven gaat heel goed met gedroogde planten en kruiden. Dat is heel leuk om te doen en geeft verrassend mooie en leuke resultaten.
In vele gezinnen is het traditie om met pasen een mooie schaal met gekleurde (biologische) eieren op tafel te zetten. Dit hoeft echter niet ongezond te zijn als je je eieren verft met plantaardige verf die je zelf maakt.
Wij eten voor het grootste gedeelte plantaardig maar een gekookt eitje ik nog regelmatig bij het ontbijt, ik kan mijn eieren bij een boerderij kopen waar de kippen nog een echt vrij leven hebben en waar ook de mannelijke kuikens mogen blijven leven. Daarvoor betalen we dan wel iets meer per ei maar dat is het zeker waard. En ook dit jaar worden met pasen de eieren weer op natuurlijke wijze geverfd.
Paaseieren verven met gedroogde planten en kruiden, wat heb je nodig:
Met planten en kruiden krijg je prachtige kleuren en je kunt je eieren veilig eten.
Als basis heb je het volgende nodig:
- 1,5 liter water per kleur en een kleurstof:
- Rood:0,5 liter rode bietensap of 25 gram rode bietenpoeder of alkanetwortel gebruiken.
- Blauw: 0,5 liter vlierbessensap
- Paars: blauwe bessen 125 gram (bevroren) of 20 gram gedroogde blauwe bessen
- Lila: 200 gram rode kool
- Groen: spinazie (2-3 handen vol) of 25 gram gedroogde brandnetels
- Lichtgroen: 25 gram matcha thee
- Oranje: 25 gram rooibosthee
Gebruiksaanwijzing
Het beste kan je het plantenmateriaal al 1 nacht van tevoren in het water laten weken.
De volgende dag het kleingemaakte plantenmateriaal 1 uur lang op een laag vuur net onder het kookpunt verwarmen.
Vervolges door een fijne zeef, kaasdoek of koffiefilter filtreren zodat alleen het gekleurde water overblijft.
Ondertussen kun je de uitgeblazen of rauwe eieren 10 minuten in een schaal met koud water met een scheutje azijn weken en ze daarna goed af spoelen. Dit doe je om de schalen te ontvetten en zorg ervoor dat ze daarna ook vetvrij blijven.
Het gefilterde, afgekoelde en gekleurde water (de eierverf) weer in de pan doen en dan de eieren hierin aan de kook brengen 5 tot 10 minuten zachtjes laten koken.
Daarna de eieren uit het water halen en laten schrikken onder koud stromend water. Wil je een diepere kleur dan kan je de eieren weer in het water leggen en dan nog 2 uur in het afkoelende verfwater laten liggen.
Door een heel klein beetje azijn aan het verfwater toe te voegen kan je de kleur ook nog varieren.
Als de eieren klaar zijn kan je ze met een zacht doekje met een beetje olie nog mooi glanzend wrijven.