Basis recepten
Monica Can
Basis recepten
2 min
20

Plantaardige boter maken, simpel en smakelijk

2 min
20

Deze plantaardige boter smaakt heerlijk en is zonder transvet of palmvet gemaakt. En het is leuk en zeer bevredigend om zelf je boter te maken. Deze boter kan je prima in kleinere porties invriezen. Je maakt dus 1 keer een grotere hoeveelheid en hebt dan iedere keer verse boter. En je kunt er ook makkelijk kruidenboter van maken.

Je kunt de boter maken met sojamelk of met amandelmelk als je liever geen soja wilt gebruiken. Ik heb de boter met beide melksoorten geprobeerd en het resultaat is identiek en je proeft ook geen verschil.

plantaardige boter zelf maken

Recept voor je plantaardige boter

  • 250 ml. Sojamelk zelf maken
  • 2 tl. appelazijn
  • 4 afgestreken eetlepels soja lecithine granulaat of zonnebloem lecithine granulaat (bijvoorbeeld deze)
  • 1 mespuntje zeezout
  • 2 eetlepels koolzaadolie (dit geeft een echte botersmaak)  je kunt eventueel ook zonnebloemolie nemen.
  • 200 gram kokosolie

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de sojamelk, azijn en zout in een kommetje en mix met een vork. Laat 10 minuten staan zodat het wat dikker wordt en een beetje gaat schiften.

Smelt de kokosolie in een pannetje en doe dit samen met de koolzaad- of zonnebloem olie in een hoge mengbeker, blender of keukenmachine. Let op dat de olie niet te warm is, want je moet zo dicht mogelijk bij kamertemperatuur werken zodat het snel kan stollen en de boter geen tijd heeft om te schiften.

Doe het melkmengsel en het sojalecithine granulaat bij het oliemengsel in de mengbeker. Gebruik een staafmixer, blender of keukenmachine en mix het geheel in 1 à 2 minuten tot een dikke witte geëmulsifieerde massa. Schraap tussendoor eventueel een keer met een rubberen spatel langs de zijkanten van de mengkom zodat alles gelijkmatig gemixt raakt.

Schep/giet de dikke massa in een mooi bakje of een glazen weckpotje. Zet de vorm nu minstens een uur in de vriezer om op te stijven. Bewaar de boter dan in de koelkast zodat het goed smeerbaar is. In de koelkast is het ongeveer een maand goed. Je kunt ook een grotere hoeveelheid maken en dan invriezen. In de vriezer blijft de boter een jaar goed.

kruidenboter-28429174_s

Vegane kruidenboter

Neem kruiden naar keuze (gedroogd of vers)  en bijvoorbeeld knoflook, maak alles klein en voeg dit toe aan het zachte botermengsel voordat het de vriezer in gaat.

Tomatenboter

Neem 3 eetlepels tomatenpuree en kruiden naar smaak en voeg dit toe aan de zachte boter voordat het de vriezer in gaat.

Op dezelfde manier kan je ook gezouten veganistische boter maken (voeg dan keltisch zeezout toe).

Reacties
Categorieën