DIY ideetjes
Monica Can
DIY ideetjes
2 min
17

Schuursponsjes van sisaltouw, zero waste makkelijk zelf breien

2 min
17

Deze schuursponsjes van sisaltouw heb je in een middag gebreid. En ze werken net zo goed als hun plastic, milieu onvriendelijke broertjes.

Schuursponsjes vind ik echt super makkelijk om te gebruiken in de keuken. Om de eetbakjes van de katten schoon te maken, het gootsteen te reinigen (met citrus creme reiniger) of om het aanrecht even snel schoon te vegen.  De felgekleurde schuursponsjes die je in zo’n jumbo pack voor 45 cent bij de supermarkt kan kopen komen bij mij al lang niet meer in huis. Ik kocht altijd de milieuvriendelijkere variant in de bio winkel, maar die zijn behoorlijk prijzig. En na een aantal keer wassen kan je die ook weggooien.

Een tijdje geleden kwam ik echter op Pinterest een aantal foto’s tegen van zelfgehaakte en gebreide schuursponsjes. Onder meer deze van sisaltouw. En hoewel ik geen ster ben in breien en haken wilde ik het toch proberen om deze schuursponsjes van sisaltouw te maken. En ik moet zeggen dat het echt heel makkelijk is. Dus ook als je niet goed  kunt breien dan kan je deze schuursponsjes maken. Je hoeft alleen maar recht te breien en verder niets.

Ik heb de schuursponsjes ‘gevuld’ met een stukje stof zodat ze wat meer volume hebben. Waardoor ze in gebruik het meeste lijken op de gangbare plastic schuursponsjes. Ik heb hiervoor een oud katoenen vaatdoekje genomen wat ik in reepjes heb gesneden, je kunt ook een oude badhanddoek of t-shirt nemen.

schuursponsjes van sisaltouw

Benodigdheden voor je schuursponsjes van sisaltouw

1 bolletje sisaltouw  of ander natuurtouw  van ongeveer 2 mm. dik.  (ik had een bolletje van 50 meter en hier heb ik 4 schuursponsjes uitgehaald en ik heb nog een beetje sisaltouw over)

Breinaalden 5 of 6

Voor de breinaalden geldt dat hoe dunner de naalden t.o.v. het garen hoe dichter de structuur wordt. Dat is natuurlijk voor schuursponsjes erg handig maar ik heb ook gemerkt dat het dan erg lastig breien is. Doordat sisaltouw vrij stug is gaat het breien al wat moeilijker. Ik heb zelf breinaalden nr. 6 genomen en dat werkte prima.

Werkwijze

Je begint met het opzetten van de steken. Ik heb 10 steken opgezet en mijn sponsjes zijn 11 centimeter breed geworden. Afhankelijk van wat jij prettig vindt kan je ook meer of minder steken opzetten.

Dan brei je met alleen maar rechte steken een lapje dat ongeveer 19 cm lang is.

Nu neem je een lapje stof wat iets smaller is dan de breedte van je gebreid lapje (in mijn geval dus 10 cm) . De lengte mag rustig wat langer zijn want je vouwt dit nu zo op dat je een soort kussentje krijgt wat straks de vulling is van je schuursponsje van sisaltouw. Ik heb mijn vaatdoekje opgevouwen tot een kussentje van 10 x 7 cm.

Dit heb ik aan de onderzijde van het schuursponsje rondom met een paar steken vast gezet zodat de stof ook goed blijft zitten en niet gaat verschuiven als je het schuursponsje wast of gebruikt. Daarna heb ik de andere helft van het lapje eroverheen gevouwen en de 3 randen dicht gehaakt (je kunt het ook dichtnaaien).

Aan het einde heb ik nog een lusje gehaakt van een aantal lossen zodat ik de schuursponsjes makkelijk op kan hangen om tussendoor even te drogen.

Je kunt je schuursponsjes van sisaltouw gewoon wassen in de wasmachine of je legt ze op het bovenste rekje van de vaatwasser als je de vaat doet. Tussendoor kan je ze ook even reinigen met de sponsreiniger spray.

Zo kan je met een middagje knutselen in de toekomst heel wat plastic besparen.

Reacties
Categorieën