Schuursponsjes van sisaltouw, zero waste makkelijk zelf breien

Schuursponsjes van sisaltouw, zero waste makkelijk zelf breien

Deze schuursponsjes van sisaltouw heb je in een middag gebreid. En ze werken net zo goed als hun plastic, milieu onvriendelijke broertjes.

Schuursponsjes vind ik echt super makkelijk om te gebruiken in de keuken. Om de eetbakjes van de katten schoon te maken, het gootsteen te reinigen (met citrus creme reiniger) of om het aanrecht even snel schoon te vegen.  De felgekleurde schuursponsjes die je in zo’n jumbo pack voor 45 cent bij de supermarkt kan kopen komen bij mij al lang niet meer in huis. Ik kocht altijd de milieuvriendelijkere variant in de bio winkel, maar die zijn behoorlijk prijzig. En na een aantal keer wassen kan je die ook weggooien.

Een tijdje geleden kwam ik echter op Pinterest een aantal foto’s tegen van zelfgehaakte en gebreide schuursponsjes. Onder meer deze van sisaltouw. En hoewel ik geen ster ben in breien en haken wilde ik het toch proberen om deze schuursponsjes van sisaltouw te maken. En ik moet zeggen dat het echt heel makkelijk is. Dus ook als je niet goed  kunt breien dan kan je deze schuursponsjes maken. Je hoeft alleen maar recht te breien en verder niets.

Ik heb de schuursponsjes ‘gevuld’ met een stukje stof zodat ze wat meer volume hebben. Waardoor ze in gebruik het meeste lijken op de gangbare plastic schuursponsjes. Ik heb hiervoor een oud katoenen vaatdoekje genomen wat ik in reepjes heb gesneden, je kunt ook een oude badhanddoek of t-shirt nemen.

 

schuursponsjes van sisaltouw

Benodigdheden voor je schuursponsjes van sisaltouw

1 bolletje sisaltouw  of ander natuurtouw  van ongeveer 2 mm. dik.  (ik had een bolletje van 50 meter en hier heb ik 4 schuursponsjes uitgehaald en ik heb nog een beetje sisaltouw over)

Breinaalden 5 of 6

Voor de breinaalden geldt dat hoe dunner de naalden t.o.v. het garen hoe dichter de structuur wordt. Dat is natuurlijk voor schuursponsjes erg handig maar ik heb ook gemerkt dat het dan erg lastig breien is. Doordat sisaltouw vrij stug is gaat het breien al wat moeilijker. Ik heb zelf breinaalden nr. 6 genomen en dat werkte prima.

Werkwijze

Je begint met het opzetten van de steken. Ik heb 10 steken opgezet en mijn sponsjes zijn 11 centimeter breed geworden. Afhankelijk van wat jij prettig vindt kan je ook meer of minder steken opzetten.

Dan brei je met alleen maar rechte steken een lapje dat ongeveer 19 cm lang is.

Nu neem je een lapje stof wat iets smaller is dan de breedte van je gebreid lapje (in mijn geval dus 10 cm) . De lengte mag rustig wat langer zijn want je vouwt dit nu zo op dat je een soort kussentje krijgt wat straks de vulling is van je schuursponsje van sisaltouw. Ik heb mijn vaatdoekje opgevouwen tot een kussentje van 10 x 7 cm.

Dit heb ik aan de onderzijde van het schuursponsje rondom met een paar steken vast gezet zodat de stof ook goed blijft zitten en niet gaat verschuiven als je het schuursponsje wast of gebruikt. Daarna heb ik de andere helft van het lapje eroverheen gevouwen en de 3 randen dicht gehaakt (je kunt het ook dichtnaaien).

Aan het einde heb ik nog een lusje gehaakt van een aantal lossen zodat ik de schuursponsjes makkelijk op kan hangen om tussendoor even te drogen.

Je kunt je schuursponsjes van sisaltouw gewoon wassen in de wasmachine of je legt ze op het bovenste rekje van de vaatwasser als je de vaat doet. Tussendoor kan je ze ook even reinigen met de sponsreiniger spray.

Zo kan je met een middagje knutselen in de toekomst heel wat plastic besparen.

 

 

Carolien Meulendijks
Door

Carolien Meulendijks

op 08 Oct 2018

Echt gaaf die ga ik van de week ook maken ,samen met mijn drogerballen!

Sylvia
Door

Sylvia

op 15 Oct 2018

Wat een super idee. Die ga ik zeker breien.

Keti
Door

Keti

op 16 Oct 2018

Heel erg bedankt voor je patroon. In dezelfde week dat ik dit bericht las stond er in de krant hoe schadelijk schuursponsjes zijn. Direct aan het breien geslagen. Synchroniciteit zoals dit, daar hou ik zo van

Tamar
Door

Tamar

op 14 Jan 2019

Geweldig! Hier was ik net naar op zoek!!

Anne
Door

Anne

op 24 Jan 2019

Ook ik wil graag een milieuvriendelijk oplossing. Sponsreinigerspray vind ik dan niet zo milieu vriendelijk klinken. En ik vraag mij af hoe hygiënisch deze doekjes zijn. Drogen ze tussendoor goed?

Judith
Door

Judith

op 02 Feb 2019

Ha ik heb er eentje gebreid en er een stukje luierdoek (hydrofiel) in gestopt. Zo kun nat schoonmaken zonder dat je de spons hoeft uit te knijpen. Handig als je niet zo goed kunt knijpen.... Direct na gebruik gaat ie wel in de was....

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 04 Feb 2019

Goed idee. Bedankt voor het delen van de tip.

Gert
Door

Gert

op 10 Feb 2019

Hoe zit het met de hygiëne van die die sponsjes? Of kook je die elke 'e dag? Anders wordt dat toch een haard van van bacteriën en dat' an ook niet de bedoeling zijn denk ik.

Monica-Can
Inge
Door

Inge

op 09 Mar 2019

Waar haal je dit touw dank u

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Mar 2019

Bij de bouwmarkt, hobbywinkel of zelfs bij de Action.

Yvonne
Door

Yvonne

op 03 Apr 2019

gister 4 stuks gemaakt, hoe simpel kan het zijn :) heb er alleen geen vulling ingedaan omdat ik denk dat t dan erg lang nat blijft.. vanavond voor t eerst gebruiken. bedankt voor de goeie tips heb nog veel meer gezien groetjes Yvonne

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Apr 2019

Graag gedaan. Leuk dat je ze ook gemaakt hebt. Bij mij zijn ze dagelijks in gebruik. Echt ideaal.

Mathilde
Door

Mathilde

op 03 Jun 2019

kan het ook met jute touw(van de wibra)? is wel wat dunner, dus zal ik een dunnere naald gebruiken.

Alexa
Door

Alexa

op 21 Jul 2019

Ik ben het nu met jute touw van de Action aan het maken en dat gaat goed. Jute en sisal verschilt ook maar weinig qua materiaal.

Practice what you preach - ecologischer leven
Door

Practice what you preach - ecologischer leven

op 28 Dec 2020

[…] Ondertussen heb ik een goede tip gekregen van een vriendin voor nog ecologischere sponsjes: je kan ze zelf maken van sisaltouw. Wanneer onze sponsjes op zijn en de ecologischere ook naar de vaantjes, ga ik daar eens werk van […]

Zelf ecologische, wasbare en herbruikbare sponsjes maken
Door

Zelf ecologische, wasbare en herbruikbare sponsjes maken

op 28 Dec 2020

[…] De blogpost die ik doorgestuurd kreeg berichtte over een zelfgemaakte spons van sisaltouw. Het zag er simpel uit en ik was al direct verkocht. Ik zou dat proberen zodra de wegwerpversies van ons bijna op zouden zijn. Toch toen het zover was zocht ik even verder op online en zag een review over een zelfgemaakte sisalspons. De auteur was niet al te enthousiast en beval een andere aan: eentje van wol en tule. Mijn voorkeur ging dan ook uit naar deze laatste om als eerste te proberen. Die van sisal komt nog wel aan de beurt. […]

Reactie plaatsen