Vlierbloesem zalf, verzachtend voor de huid ook als aftersun.
Zalven en balsems
Monica Can
Zalven en balsems
2 min
18

Vlierbloesem zalf, verzachtend voor de huid ook als aftersun.

2 min
18

Deze vlierbloesem zalf is een echte allrounder en je hebt er niet veel voor nodig.

In mei en juni zie je overal de vlier in bloei staan. Niet alleen een prachtige struik om te zien maar de vlier heeft ook vele goede eigenschappen. Te veel om hier allemaal op te noemen. We houden het vandaag bij de vlierbloesem en haar werking op de huid.

Vlierbloesem ruikt niet alleen heerlijk maar heeft ook een verzachtende werking op de huid en door de ontsmettende en zuiverende werking helpt het bij kleine wondjes en infecties van de huid. Je kunt deze vlierbloesem zalf dus prima gebruiken bij een schrale huid met barstjes, ruwe huid en kloven, als aftersun, bij winterhanden- en voeten, droge voeten, bij eelt en op kleine wondjes als schaafwondjes.  De toegevoegde etherische olie zorgt nog voor een extra werking van deze zalf.

vlierbloesem zalf

Benodigdheden vlierbloesem zalf:

5 vlierbloesems (niet afwassen want dan was je het belangijke stuifmeel eraf, alleen voorzichtig uitkloppen zodat eventuele beestjes eruit zijn)

200 gram zonnebloem-, jojoba– of amandel olie

100 gram sheaboter nilotica of normale sheaboter 

15 druppels geranium etherische olie

15 druppels helichrysum (strobloem) etherische olie (of 15 druppels lavendel etherische olie of citroenmelisse )

Bereidingswijze:

Knip de groene steeltjes van de bloesem en doe de vlierbloesems in stukjes in een glazen pot en schenk de olie erbij. Verwarm het mengsel au bain marie (in een pan met warm water) op laag vuur tot 70 graden. Laat dit 30 minuten trekken.

Haal dan de pot uit het water, doe de deksel op de pot en laat dit nu een nacht staan.

De volgende dag filter je de olie door een hele fijne zeef of een filterzakje. Je kunt ook een Kefirko cheesemaker gebruiken. (Zoals ik in de video doe)

Bewaar in een donkere glazen fles. Deze vlierbloesem olie kan je ook als basis gebruiken in een dag- of nachtcrème recept.

Zorg dat de sheaboter op kamertemperatuur is

Meet 60 gram vlierbloesem olie af en roer dit nu langzaam door de sheaboter. Mocht je sheaboter te hard zijn dan kan je ook een staafmixer gebruiken om de sheaboter wat romiger te krijgen.

Voeg dan de etherische olie toe en roer nog een keer goed door.

Schep de zalf in schone, gesteriliseerde potjes en voorzie ze van een etiket met inhoud en datum.

Vlierbloesem moet je zelf plukken maar alle andere ingrediënten kan je ook bestellen in de Aromalifestyle shop.

Heb je geen vlierbloesem in de buurt dan kan je ook 15-20 gram gedroogde vlierbloesem gebruiken

Vlierbloesem workshop

Heb je de smaak te pakken? Dan is de vlierbloesem workshop wellicht iets voor jou. Hier leer je hoe je de vlier kunt herkennen, je leert huidverzorgingsproducten te maken zoals lotion en crème en je leert nog veel meer recepten die je met de vlierbloesem kunt maken. En voor de prijs hoef je het niet te laten, voor 9,95 heb je onbeperkt toegang tot deze workshop. (als je VIP lid bent heb je automatisch toegang tot deze workshop)

Klik hier voor meer informatie

Reacties
Categorieën