Vlierbloesem zalf, verzachtend voor de huid ook als aftersun.

Vlierbloesem zalf, verzachtend voor de huid ook als aftersun.

Deze vlierbloesem zalf is een echte allrounder en je hebt er niet veel voor nodig.

In mei en juni zie je overal de vlier in bloei staan. Niet alleen een prachtige struik om te zien maar de vlier heeft ook vele goede eigenschappen. Te veel om hier allemaal op te noemen. We houden het vandaag bij de vlierbloesem en haar werking op de huid.

Vlierbloesem ruikt niet alleen heerlijk maar heeft ook een verzachtende werking op de huid en door de ontsmettende en zuiverende werking helpt het bij kleine wondjes en infecties van de huid. Je kunt deze vlierbloesem zalf dus prima gebruiken bij een schrale huid met barstjes, ruwe huid en kloven, als aftersun, bij winterhanden- en voeten, droge voeten, bij eelt en op kleine wondjes als schaafwondjes.  De toegevoegde etherische olie zorgt nog voor een extra werking van deze zalf.

vlierbloesem zalf

Benodigdheden vlierbloesem zalf:

5 vlierbloesems (niet afwassen want dan was je het belangijke stuifmeel eraf, alleen voorzichtig uitkloppen zodat eventuele beestjes eruit zijn)

200 gram zonnebloem-, jojoba– of amandel olie

100 gram sheaboter nilotica of normale sheaboter 

15 druppels geranium etherische olie

15 druppels helichrysum (strobloem) etherische olie (of 15 druppels lavendel etherische olie of citroenmelisse )

Bereidingswijze:

Knip de groene steeltjes van de bloesem en doe de vlierbloesems in stukjes in een glazen pot en schenk de olie erbij. Verwarm het mengsel au bain marie (in een pan met warm water) op laag vuur tot 70 graden. Laat dit 30 minuten trekken.

Haal dan de pot uit het water, doe de deksel op de pot en laat dit nu een nacht staan.

De volgende dag filter je de olie door een hele fijne zeef of een filterzakje. Je kunt ook een Kefirko cheesemaker gebruiken. (Zoals ik in de video doe)

Bewaar in een donkere glazen fles. Deze vlierbloesem olie kan je ook als basis gebruiken in een dag- of nachtcrème recept.

Zorg dat de sheaboter op kamertemperatuur is

Meet 60 gram vlierbloesem olie af en roer dit nu langzaam door de sheaboter. Mocht je sheaboter te hard zijn dan kan je ook een staafmixer gebruiken om de sheaboter wat romiger te krijgen.

Voeg dan de etherische olie toe en roer nog een keer goed door.

Schep de zalf in schone, gesteriliseerde potjes en voorzie ze van een etiket met inhoud en datum.

Vlierbloesem moet je zelf plukken maar alle andere ingrediënten kan je ook bestellen in de Aromalifestyle shop.

Heb je geen vlierbloesem in de buurt dan kan je ook 15-20 gram gedroogde vlierbloesem gebruiken

Vlierbloesem workshop

Heb je de smaak te pakken? Dan is de vlierbloesem workshop wellicht iets voor jou. Hier leer je hoe je de vlier kunt herkennen, je leert huidverzorgingsproducten te maken zoals lotion en crème en je leert nog veel meer recepten die je met de vlierbloesem kunt maken. En voor de prijs hoef je het niet te laten, voor 9,95 heb je onbeperkt toegang tot deze workshop. (als je VIP lid bent heb je automatisch toegang tot deze workshop)

Klik hier voor meer informatie

Carla
Door

Carla

op 14 May 2018

Waar gebruik je het voor? En waar vind je vlier?

Eva
Door

Eva

op 15 May 2018

Carla, het antwoord op je eerste vraagt staat in de tekst. Op je 2e vraag: mensen hebben soms vlier in de tuin staan, maar in de natuur is hij ook veel te vinden, langs bv wegen, fietspaden, weilanden of het bos. Als je de plaatjes van vlier goed bekijkt, is hij makkelijk te herkennen als hij in bloei staat; vol witte schermen bloemetjes. De vlier bloeit hier (Drenthe) trouwens nog net niet.

Gerdine Bres
Door

Gerdine Bres

op 27 May 2018

Ik vind deze zalf echt een winnaar :) wat een zalige geur en structuur. Shea is wat korrelig maar door het mixen wordt het mooi egaal. Ik heb 10 druppels lavendel en 10 geranium gedaan en dan vult de geur van vlier het prachtig aan!1 vraagje, hoe lang is het houdbaar? Ivm de verse bloemen. Is het langer houdbaar als ik ze eerst zou drogen?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 28 May 2018

Het is 6 maanden houdbaar als je het koel en donker bewaard en de balsem met een spateltje uit de pot haalt. En doordat je de olie warm maakt verdampt het vocht, dus het blijft net zo lang houdbaar als met gedroogde vlierbloesem.

wsonja
Door

wsonja

op 03 Jun 2018

hallo ik heb een vraag kan het ook met gedroogde vlierbloesem gemaakt worden ???

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Jun 2018

Ja hoor, dat kan ook.

ELLEN
Door

ELLEN

op 06 Jun 2018

Hallo Monica, ik heb (verse) vlierbloesemzalf gemaakt met 10 druppels Roosgeranium, echt een topper. Ik breng het 's avonds, na het reinigen van mijn huid, in kleine hoeveelheden aan. Het is wat vettig maar ideaal voor mijn huid tijdens de nacht (ik ben 52 :- dus een wat rijpere huid vaart er wel bij). En het ruikt super, zelfs nog intenser na een paar dagen. Ik bewaar het in de ijskast dus ook heerlijk fris als je het aanbrengt. P.s. Heb het ook cadeau gedaan aan 2 leeftijdsgenoten die het geweldig vinden. Eentje heeft een hele droge huid en gaf aan dat het resultaat oplevert. Dank je Monica.

Elma
Door

Elma

op 26 Jun 2018

Vraagje. Als je vliebloesemolie wilt maken van gedroogde vlierbloesem, gebruik je dan dezelfde hoeveelheid als verse vlierbloesem?

maria
Door

maria

op 23 May 2020

Moeten ook de fijne groene steeltjes verwijderd worden in het bloemscherm, dus echt alleen de bloepjes?

Els
Door

Els

op 06 Jun 2021

Welke inhoudsstoffen komen vrij in de olie?

Mauri Deman
Door

Mauri Deman

op 06 Jun 2021

Kun je deze ook maken in thermomix

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Jul 2021

Dat denk ik wel maar ik heb er zelf geen recept voor.

Yvonne
Door

Yvonne

op 20 Jun 2021

Wat een fijne uitleg bij alle recepten. Ik ben nu geschrokken omdat er gewaarschuwd wordt dat vlierbloesem en vlierbessen ook giftig zijn. Ik was al op zoek waar vlier groeit, maar nu durf ik de zalf niet meer te maken.

Martine
Door

Martine

op 24 Jun 2021

Ha Yvonne, De bessen van de gewone vlier zijn rauw giftig, niet als je ze kookt voor jam/ sap o.i.d. Je hebt de gewone vlier en die heeft een ronder blad: Die moet je hebben. Je hebt ook de kruidvlier en die is giftig. Maar daar is het blad meer dunner als een veer. Zoek de verschillen maar op via internet. De kruidvlier staat op de rode lijst en komt niet veel meer voor. De geur is ook niet lekker van de kruidvlier. Misschien dat deze info je angst afneemt.

Mita
Door

Mita

op 15 Nov 2021

het is een heerlijke zalf met een fijne geur. ik gebruik hem voor kleine wondjes en en zoals in de titel staat als after sun

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Nov 2021

Dank je wel voor je reactie. Ik gebruik de zalf zelf ook graag voor kleine wondjes. Werk echt perferct.

Reactie plaatsen