arrow_drop_up arrow_drop_down
Vlierbloesem zalf, verzachtend voor de huid ook als aftersun.

Vlierbloesem zalf, verzachtend voor de huid ook als aftersun.

Deze vlierbloesem zalf is een echte allrounder en je hebt er niet veel voor nodig.

In mei en juni zie je overal de vlier in bloei staan. Niet alleen een prachtige struik om te zien maar de vlier heeft ook vele goede eigenschappen. Te veel om hier allemaal op te noemen. We houden het vandaag bij de vlierbloesem en haar werking op de huid.

Vlierbloesem ruikt niet alleen heerlijk maar heeft ook een verzachtende werking op de huid en door de ontsmettende en zuiverende werking helpt het bij kleine wondjes en infecties van de huid. Je kunt deze vlierbloesem zalf dus prima gebruiken bij een schrale huid met barstjes, ruwe huid en kloven, als aftersun, bij winterhanden- en voeten, droge voeten, bij eelt en op kleine wondjes als schaafwondjes.  De toegevoegde etherische olie zorgt nog voor een extra werking van deze zalf.

 

 

vlierbloesem zalf

 

Benodigdheden vlierbloesem zalf:

5 vlierbloesems (niet afwassen want dan was je het belangijke stuifmeel eraf, alleen voorzichtig uitkloppen zodat eventuele beestjes eruit zijn)

200 gram zonnebloem-, jojoba– of amandel olie

100 gram sheaboter

15 druppels geranium etherische olie

15 druppels helichrysum (strobloem) etherische olie (of 15 druppels lavendel etherische olie )

 

vlierbloesem zalf

 

Bereidingswijze:

Knip de groene steeltjes van de bloesem en doe de vlierbloesems in stukjes in een glazen pot en schenk de olie erbij. Verwarm het mengsel au bain marie (in een pan met warm water) op laag vuur tot 70 graden. Laat dit 30 minuten trekken.

Haal dan de pot uit het water, doe de deksel op de pot en laat dit nu een nacht staan.

De volgende dag filter je de olie door een hele fijne zeef of een filterzakje. Bewaar in een donkere glazen fles. Deze vlierbloesem olie kan je ook als basis gebruiken in een dag- of nachtcrème recept.

Zorg dat de sheaboter op kamertemperatuur is en klop dit met een (staaf) mixer schuimig.

Meet 60 gram vlierbloesem olie af en roer dit nu langzaam door de sheaboter.

Voeg dan de etherische olie toe en roer nog een keer goed door.

Schep de zalf in schone, gesteriliseerde potjes en voorzie ze van een etiket met inhoud en datum.

 

Vlierbloesem moet je zelf plukken maar alle andere ingrediënten kan je ook bestellen in de Aromalifestyle shop

 

Carla
Door

Carla

op 14 May 2018

Waar gebruik je het voor? En waar vind je vlier?

Eva
Door

Eva

op 15 May 2018

Carla, het antwoord op je eerste vraagt staat in de tekst. Op je 2e vraag: mensen hebben soms vlier in de tuin staan, maar in de natuur is hij ook veel te vinden, langs bv wegen, fietspaden, weilanden of het bos. Als je de plaatjes van vlier goed bekijkt, is hij makkelijk te herkennen als hij in bloei staat; vol witte schermen bloemetjes. De vlier bloeit hier (Drenthe) trouwens nog net niet.

Gerdine Bres
Door

Gerdine Bres

op 27 May 2018

Ik vind deze zalf echt een winnaar :) wat een zalige geur en structuur. Shea is wat korrelig maar door het mixen wordt het mooi egaal. Ik heb 10 druppels lavendel en 10 geranium gedaan en dan vult de geur van vlier het prachtig aan! 1 vraagje, hoe lang is het houdbaar? Ivm de verse bloemen. Is het langer houdbaar als ik ze eerst zou drogen?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 28 May 2018

Het is 6 maanden houdbaar als je het koel en donker bewaard en de balsem met een spateltje uit de pot haalt. En doordat je de olie warm maakt verdampt het vocht, dus het blijft net zo lang houdbaar als met gedroogde vlierbloesem.

wsonja
Door

wsonja

op 3 June 2018

hallo ik heb een vraag kan het ook met gedroogde vlierbloesem gemaakt worden ???

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 5 June 2018

Ja hoor, dat kan ook.

ELLEN
Door

ELLEN

op 6 June 2018

Hallo Monica, ik heb (verse) vlierbloesemzalf gemaakt met 10 druppels Roosgeranium, echt een topper. Ik breng het 's avonds, na het reinigen van mijn huid, in kleine hoeveelheden aan. Het is wat vettig maar ideaal voor mijn huid tijdens de nacht (ik ben 52 :- dus een wat rijpere huid vaart er wel bij). En het ruikt super, zelfs nog intenser na een paar dagen. Ik bewaar het in de ijskast dus ook heerlijk fris als je het aanbrengt. P.s. Heb het ook cadeau gedaan aan 2 leeftijdsgenoten die het geweldig vinden. Eentje heeft een hele droge huid en gaf aan dat het resultaat oplevert. Dank je Monica.

Elma
Door

Elma

op 26 June 2018

Vraagje. Als je vliebloesemolie wilt maken van gedroogde vlierbloesem, gebruik je dan dezelfde hoeveelheid als verse vlierbloesem?

maria
Door

maria

op 23 May 2020

Moeten ook de fijne groene steeltjes verwijderd worden in het bloemscherm, dus echt alleen de bloepjes?

Reactie plaatsen