Wassen en drogen
Monica Can
Wassen en drogen
2 min
9

Wasverzachter zelf maken, verschillende recepten

2 min
9

Wasverzachter zelf maken met dit recept is simpel, snel, goedkoop en beter voor het milieu, want je hoeft niet steeds een nieuwe fles te kopen.

Wat is er nu fijner dan een heerlijk zachte en lekker ruikende was. Denk maar aan alle mooie tv reclames over wasverzachter. Ze geven je toch altijd een goed gevoel.

Hoewel…er zijn mensen die een allergie hebben voor wasverzachters (meestal voor de syntetische geurstoffen die in deze producten gebruikt worden en waar de meeste wasverzachters vol mee zitten).

En een goed biologisch product  is meestal niet goedkoop.

Gelukkig kan je makkelijk wasverzachter zelf maken!

Azijn werkt al prima om je was zachter te maken en laat geen geur achter mits er niet teveel gebruikt wordt!

Daarnaast zorgt het ervoor dat de kleuren van je kleding helder blijven en verwijdert het de zeepresten van je wasmiddel uit je wasmachine. Ik gebruik voor de gekleurde was altijd mijn citrus azijn en voeg dan vaak nog een paar druppels etherische olie toe.

Aangezien ik mijn wasdroger niet altijd wil gebruiken en vooral in de zomer mijn was graag buiten droog is mijn ervaring dat mijn handdoeken niet echt zacht worden met alleen azijn en dat vond ik best jammer. Dus ben ik op zoek gegaan naar een recept om zelf wasverzachter te maken en ik ben verschillende recepten tegen gekomen.

wasverzachter zelf maken

Wasverzachter zelf maken recept nummer 1:

1 liter water en 6 eetlepels citroenzuur (te koop bij de drogist of bij de turkse winkel/toko) in een lege (wasverzachter of frisdrank) fles doen en goed mengen.

Voor gebruik weer even goed schudden en dan ongeveer 50-100 ml. in het wasverzachterbakje doen en naar wens een paar druppeltjes etherische olie naar keuze toevoegen. Met de hoeveelheid moet je even experimenteren wat het beste resultaat geeft.

Je kan de etherische ook al aan de wasverzachter in de fles toevoegen maar mijn ervaring is dat de geur dan sneller vervliegt omdat azijn en baksoda ook geurtjes neutraliseren.

Het voordeel van deze wasverzachters is dat ze meteen je wasmachine kalkvrij houden want zowel azijn als citroenzuur zijn prima ontkalkers. Dus spaart je ook weer de kosten van een dure ontkalker zoals Calgon.

Nog een wasverzachter zelf maken recept 2:

1/3 schoonmaakazijn

1/3 conditioner (ja, gewoon die voor in je haar)

1/3 water

Eventueel nog een paar druppels etherische olie naar keuze voor een extra lekker geur.

Alles bij elkaar doen in een maatbeker en met een garde even goed doorroeren zodat je geen klontjes meer hebt en dan in een (lege wasverzachter) fles!

Je kan het zo duur maken als je zelf wil. Je kan de meest simpele/ goedkope conditioner gebruiken die je kan vinden, maar ook voor een natuurlijke variant gaan met een lekkere geur.

Voor het water kan je het beste gebruik maken van gedestilleerd water, te koop bij de drogist. In dit water zitten geen bacterieen en mineralen, hierdoor wordt het water niet ranzig en blijft je product langer houdbaar. Of eventueel je water eerst koken en niet teveel in 1 keer maken.

Epsom zout (bitterzout) als wasverzachter

Een hele simpele manier om je was zacht en lekker geurend te krijgen is door Epsomzout aan je waspoeder toe te voegen.  Epsomzout is in Nederland ook bekend als bitterzout.Neem 300 gram epsomzout met 30-35 druppels etherische olie naar keuze.

Meng dit goed door elkaar en bewaar in een afsluitbare pot.

Per wasbeurt voeg je ook 2 eetlepels geurend epsomzout toe en je was wordt zacht en krijgt een fijne subtiele geur.

Citroenolie versterkt het witeffect en geeft een heerlijke frisse geur

Sinaasappelolie geeft een zomerse geur aan je was

Eucalyptus olie is zeer geschikt bij het wassen van beddengoed omdat het helpt tegen huismijt

Lavendel etherische olie, Geranium en YlangYlang zijn heerlijke geurende olie voor als je een wasverzachter wilt met wat meer geur.

Heb je een wasdroger?

Gebruik dan in plaats van een drogerdoekje een nat washandje met een paar druppels etherische olie. Doe dat bij de was in de droger voor een heerlijke geur.

Of gebruik een drogerballen voor een zachte was.

Maak ook zelf je vloeibare wasmiddel of waspoeder.

Reacties
Categorieën