Vandaag een aantal lekkere recepten om zelf kruidenmix te maken voor kip en gehakt. Deze kruidenmixen bevatten veel minder zout dan de kant en klare mixen in de winkel en geen chemische toevoegingen.
Niet alleen lekker voor vlees maar ook ideaal voor vleesvervangers.
Ik vind het heerlijk om met deze kip- en gehaktkruiden mijn zelfgemaakte vegane gehakt te kruiden of bijvoorbeeld vegane kipschnitzels te maken.
Kruidenmixen zijn makkelijk zelf te maken en in veel kruidenmixen kom je dezelfde kruiden tegen (in verschillende hoeveelheden) dus met een aantal basiskruiden kan je heel veel lekkere en gezonde kruidenmixen maken die ook nog eens goedkoper zijn dan die je in de winkel kunt kopen.
Ik heb weer vier lekkere mixen op een rijtje gezet voor je.
Kip- en gehakt kruidenmix recepten
De hoeveelheden kruiden zijn voldoende voor potjes van 100 ml. Ik heb zelf voor deze mini mason jar potjes gekozen omdat ze goed afsluiten en er ook nog heel leuk uitzien.
Kipkruiden
- 3 theelepels zout
- 9 theelepels paprikapoeder
- 3 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel koriander
- 1,5 theelepel knoflookpoeder
- 1,5 theelepel zwarte peper
- 3 theelepel tijm
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1,5 theelepel basilicum
Hollandse gehaktkruiden
- 3 theelepels nootmuskaatpoeder
- 3 theelepels paprikapoeder
- 3 theelepels knoflookpoeder
- 3 theelepels uienpoeder
- 3 theelepels kruidnagelpoeder
- 1,5 theelepel gemalen zwarte peper
- 1,5 theelepel zeezout
Turkse gehaktkruiden (Köfte baharat)
- 8 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels gemalen koriander
- 1,5 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel zwarte peper
- 3 theelepels oregano
- 3 theelepels basilicum
Döner kruidenmix
- 4 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels zwarte peper
- 2 theelepels fijn zeezout
- 6 theelepels paprikapoeder
- 1,5 theelepel cayennepeper
- 4 theelepels koriander
- 2 theelepels oregano
- 3 theelepels knoflookpoeder
Bereidingswijze
Doe alle kruiden in een potje van minimaal 100 ml. en dan even goed schudden zodat het goed gemengd is. Eventueel grove kruiden zoals basilicum of oregano nog even fijn malen met een vijzel of in een elektrische koffiemolen.
Potje goed afsluiten en donker bewaren.