5 tips om je haar te wassen met natuurlijke shampoo
Haarverzorging
Monica Can
Haarverzorging
4 min
2

5 tips om je haar te wassen met natuurlijke shampoo

4 min
2

Met deze 5 tips om je haar te wassen met natuurlijke shampoo ga ook jij het volhouden om je zelfgemaakte shampoo of shampoobar te blijven gebruiken.

Als je al eens begonnen bent met de overstap van ‘normale’ shampoo uit de winkel naar een natuurlijke shampoo of zelfs de ‘no poo’ methode (helemaal geen shampoo meer gebruiken) dan ken je waarschijnlijk het probleem. De eerste week gaat het goed maar daarna….. vet haar of haar dat aanvoelt als touw en het ziet er niet meer uit.  Doordat je haar dan zo vies aanvoelt heb je al gauw de neiging om te stoppen met de natuurlijke producten. Maar dat hoeft niet als je deze 5 tips om je haar te wassen met natuurlijke shampoo gaat volgen.

Hoe kan het nou dat je haar van natuurlijke shampoo niet meteen schoon wordt? Na jaren wassen met shampoo uit een flesje, moet je haar allereerst wennen aan de natuurlijke shampoo. In de shampoo flessen zitten over het algemeen allerlei bestanddelen om je haar glad te laten voelen en fris te laten ruiken. Maar dat heeft je haar helemaal niet nodig!  Doordat je haar en hoofdhuid al jaren gewend is aan deze producten heeft je haar en hoofdhuid even tijd nodig om te wennen aan de natuurlijke producten, zonder allerlei toevoegingen. Met de volgende tips kom je deze periode makkelijker door:

5 tips om je haar te wassen met natuurlijke shampoo

5 tips om je haar te wassen met natuurlijke shampoo

Was je haar grondig

Over het algemeen wassen mensen hun haar met shampoo, spoelen het uit en doen (bij klittend haar) direct daarna conditioner in het haar. Dat werkt prima bij de normale shampoo. Maar het is niet helemaal de manier om je haar echt goed schoon te krijgen met natuurlijke shampoo.
Masseer de natuurlijke shampoo goed in je haar en hoofdhuid in, neem hier even de tijd voor en sla geen stukjes over. Het is niet alleen goed voor je haar, het wekt ook nog heel ontspannend. Spoel daarna je haar heel goed uit.

Was je haar twee keer


De eerste keer wassen is eigenlijk om het vet, resten van stylingproducten en ander vuil los maken van je haar, de tweede keer is het grondig reinigen van je haar! Spoel je haar ook de tweede keer grondig uit. En in tegenstelling tot de reguliere shampoo voelt je haar na het uitspoelen niet glad maar juist een beetje stroef aan als het schoon is.

Spoelen met appelazijn of kruidenthee

Als je haar schoon is, kan het zijn dat je haar als touw aanvoelt en vol met klitten is. Dit kan komen doordat je haar moet wennen aan de natuurlijke shampoo, maar het kan ook zijn dat je haar een extra zetje nodig heeft om weer glad te worden. Een goede manier om je haar nog extra te verzorgen is het om na het wassen met shampoo te spoelen met appelazijn of een kruidenthee.

Bij vet haar en een vette hoofdhuid werkt het spoelen met appelazijn erg goed. Bij droog haar of normaal haar kan je bijv. spoelen met een kamille thee, lavendel thee of hibiscus thee.

Ik gebruik zelf een thee die ik maak door een aantal laurierblaadjes te laten trekken heet water. Dit laat ik dan compleet afkoelen en giet het dan door een zeef in een sprayflacon.Na het wassen spray ik hier mijn haar mee in, laat het kort intrekken, masseer het nog even door en spoel het dan uit. Dit kan je op deze manier met elke thee doen. (ik maak altijd maar een halve liter en zorg ervoor dat dit binnen 2 weken op is en dan maak ik weer nieuw).

Met appelazijn kan je op de volgende manier te werk gaan:

– Vul een sprayfles voor de helft met (biologische) appelazijn en de andere helft met water.
– Na de tweede keer wassen, spray je het appelazijnmengsel royaal in je haar en masseer je dit op je hoofdhuid.
– Laat het even intrekken
– Spoel het daarna grondig uit met water.

Ieder dag goed borstelen

Door je haar te borstelen, stimuleer je de haarvaten waardoor de bloedcirculatie verbetert, wat hoognodige zuurstof en voedingsstoffen richting de haarvaatjes brengt. De talgklieren produceren talg of sebum; een beschermende olie en een natuurlijke conditioner. Als je dit niet uitborstelt dan kan het een vettige hoofdhuid veroorzaken.Door je haar te borstelen stimuleer je deze klieren en verdeel je het sebum vanaf de wortel tot aan de puntjes van je haar. Hierdoor wordt het sterker, weerbaarder, minder droog, zachter en glanzender.

Zachtjes borstelen geeft je haar glans doordat het de schubben (de buitenste laag van je haarschacht) plat legt, waardoor je haren licht reflecteren.

Borstelen reinigt je haar en hoofdhuid. Het verwijdert oud haar, dode huidcellen, chemische producten en andere restjes die in je haardos achter blijven.

Let op: je hoeft niet zoals vroeger gezegd werd je haar 100 slagen te borstelen want dat is ook niet goed.  Te ijverig borstelen kan tot haaruitval leiden.

Plantaardige olie als conditioner

Vooral als je lang haar hebt kan het zijn dat je haar wat droger en pluiziger aanvoelt. Dit kan je prima voorkomen door een een paar druppels plantaardige olie in je droge haar te verdelen. Heel geschikt als haarolie zijn argan olie, broccolizaad olie en tarwekiem olie.Gebruik niet teveel olie want dan wordt je haar snel vet. Een paar druppeltjes in je handpalmen verdelen en daarmee licht over je haar strijken is vaak al voldoende. Breng de olie in ieder geval niet aan op je hoofdhuid want dan wordt het al snel te vet.

Ik hoop dat je met deze 5 tips om je haar te wassen met natuurlijke shampoo weer moed hebt gekregen om je haar met een natuurlijke shampoo te wassen. Dit is zoveel gezonder voor je haar, hoofdhuid en het milieu dat het echt de moeite waard is om even vol te houden. Meestal is je haar en hoofdhuid na 4-6 weken volledig gewend aan de nieuwe shampoo en zal je haar er veel gezonder uitzien.

Recepten voor natuurlijke shampoo’s, spoelingen en conditioners vind je hier

 

 

Reacties
Categorieën