Latschenkiefer etherische olie (bergden)

Latschenkiefer etherische olie (bergden)

Latschenkiefer etherische olie, ook wel bekend als bergden, wordt gewonnen door waterdamp distillatie van de naalden van de Latschenkiefer of Bergden, Pinus montana, en wordt vooral in Oostenrijk geproduceerd. Zoals de naam al zegt groeit de latschenkiefer voornamelijk in het hooggebergte. De bergden heeft twee verschillende groeivormen, bomen van 10 tot 20 meter hoogte en bomen/struiken tot 4 meter.

Het is een heldere olie met een krachtige geur die aan bosgrond doet denken.

De olie is sterk antiseptisch en verhindert de verspreiding van besmettelijke ziekten. Hij helpt de luchtwegen vrij te maken, werkt verzachtend bij verkoudheden en geeft door verdampen een aangename geur in de kamer. Latschenkiefer olie vult de ruimte met een fijne dennen / bosgrond geur, een ultiem buitengevoel.

In de farmaceutische industrie wordt de olie dan ook veel gebruikt in preparaten tegen hoesten en verkoudheid.

 

 

latschenkiefer etherische olie

Gebruik van Latschenkiefer etherische olie in de aromatherapie

Bergden wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; verkoudheid, griep, sinusitis, slijmvliesontsteking, bronchitis, astma, hoesten, slijmvorming, reumatische klachten, jicht, galblaasproblemen, aandoeningen aan de lucht- en urinewegen, blaasontsteking.

 

Combineren met:

Kan goed gecombineerd worden met onder meer ceder, lavandin, rozemarijn, salie, cisteroos en jeneverbes.

 

Contra indicatie:

Nooit puur op de huid aanbrengen, kan irritatie veroorzaken.

 

Tips voor gebruik:

  • Griep, verkoudheid en sinusitis:  2 druppels bergden, 2 druppels citroen en 2 druppels eucalyptus toevoegen aan een schaaltje heet water en 2 à 3 keer per dag dampen.
  • Verkoudheidsbad: 2 druppels bergden, 2 druppels mirte en 2 druppels citroen mengen met een eetlepel dode zeezout en een theelepel amandelolie. Dit toevoegen aan een goed warm bad en 20 minuten baden. Als je geen bad hebt kan je dit ook als voetbad gebruiken.
  • Verlichting bij bronchitis: 20 druppels bergden mengen met 50 ml. plantaardige olie, met dit mengsel borst en rug inwrijven.
  • Verdampen: 10 druppels in een aromadiffuser, in de sauna werkt het  luchtzuiverend en zorgt het voor een frisse atmosfeer, 15 tot 20 druppels latschenkiefer toevoegen aan het water wat over de stenen wordt gegoten. Ook goed bij verkoudheid, verdiept de ademhaling. Let op: etherische oliën nooit puur op de hete stenen gieten.

 

Biologische latschenkiefer etherische olie vind je in de Aromalifestyle shop

 
Reactie plaatsen