Kruidenolie of maceraat maken
Een kruiden maceraat of kruidenolie maken is heel simpel en leuk om te doen. Het beste kan je kruiden olie maken volgens de koude methode. Hierbij blijft de olie het meest puur.
Kruidenoliën kunnen puur gebruikt worden, maar worden meestal gebruikt in aromatherapie recepten zoals balsems, bodylotion bars, massageolie, kruidenzalven en overige huidverzorgingsproducten.
Gebruik voor de bereiding van kruidenolie het liefst gedroogde kruiden.
Verse kruiden bevatten namelijk veel water waardoor je olie sneller bederft.
Ga je zelf kruidenolie maken dan kan je ook helemaal zelf bepalen welke basisolie en kruiden je gebruikt.
Welke basisolie is geschikt?
De olie die je gebruikt is afhankelijk van de werking die je wilt bereiken.
Gebruik voor huidverzorgingsproducten altijd oliën van koude persing want dit betekent dat alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen nog aanwezig zijn in de olie en het liefst biologisch.
Hier volgen enkele voorbeelden van de meest gangbare oliën:
- Amandelolie: neutrale olie geschikt voor alle huidtypen
- Jojobaolie: neutrale olie zeer geschikt door zijn lange houdbaarheid
- Olijfolie: vette olie die langzaam intrekt en verzachtend werkt (olijfolie heeft wel een sterke geur die kan overheersen)
- Sesamolie: traditioneel in Ayurvedische Geneeskunde
- Tarwekiemolie: dik vloeibare olie, bevat zeer veel Vitamine E
- Druivenpitolie: trekt snel in en neutraal van geur
Meer info over plantaardige basisolie
Hoe maak je een kruidenolie of maceraat?
Gebruik een leeg glazen potje, bijvoorbeeld een leeg (goed gereinigd) jampotje of iets dergelijks, en vul deze voor ¾ met de kruiden of gedroogde bloemen naar keuze.
Vul nu zoveel koudgeperste, liefst biologische, plantaardige olie toe, dat de kruiden net onder staan. Doe de deksel op de pot en zet de pot op een lichte, warme plek.
Schud dagelijks de pot even zodat alle kruiden goed in de olie blijven. Het is de bedoeling dat de kruiden hun werkzame bestanddelen aan de olie afstaan. Na 3 weken is dan de olie klaar.
Neem dan een schone pot (liefst van donker glas) en zeef de kruidenolie door een zeef (eventueel met koffiefilter) zodat alleen de zuivere olie met de werkstoffen van de kruiden- of bloemen overblijft.
Duurt drie weken je te lang dan kan je eventueel de olie ook verwarmen waardoor het hele proces versnelt wordt.
- Zet de pot, zónder deksel, 3 á 4 uur in een matig verwarmde oven (ongeveer 70 ° C )
of: - Verwarm de pot 3 á 4 uur au-bain-marie, op een zeer laag vuur (70 ° C) . Pas wel op dat de olie níet gaat koken
Haal na 3-4 uur de pot uit de oven of het warme water en dekt deze af met een doekje. Laat de olie nu rustig een nacht afkoelen en dan is de olie klaar om te filtreren in een schone pot en verder te verwerken.
Welke kruiden zijn geschikt.
Kruidenolie maken kan je in principe met alle gedroogde kruiden en bloemen, maar ook vanillestokjes, en bijv. citrusschillen kunnen gebruikt worden voor maceraten. Met wortels kan zelfs een wortelolie gemaakt worden die zeer geschikt is voor de huid.
Hier enkele voorbeelden van veel gebruikte kruiden:
- Arnica: Werkt ontstekingsremmend en bevordert de doorbloeding.
- Eucalyptus: werkt anti-septisch en bacteriedodend en vooral gebruikt in zalven en balsems die slijmoplossend werken en verstopte luchtwegen weer vrij maken.
- Goudsbloem: geeft de bekende Calendula-olie.
Is verzachtend voor de droge en gevoelige huid en zeer geschikt voor de geïrriteerde en/of beschadigde huid. Ook te gebruiken bij zonnebrand en sportmassage. - Kamille: Een zeer verzachtende olie, ook voor baby`s te gebruiken als massage-olie. Of gebruik kamille olie in de oil-cleansing-methodWerkt zeer goed als basis in produkten voor een zeer gevoelige en/of rode en/of geïrriteerde huid. De olie heeft een verzachtende en huidkalmerende werking die genezing van de huid bevordert en ontstekingen remt.
- Sint Janskruid: Helpt bij een droge, jeukende huid en zorgt voor een snellere genezing van wonden. Een maceraat met Sint Janskruid bloemen heeft een prachtige rode kleur.
Maar ook gedroogde rozen, lavendel en zelfs gedroogde madeliefjes en viooltjes kunnen gebruikt worden voor maceraten.
Kruidenolie maken met verse kruiden of bloemen
Als je kruidenolie/maceraat wilt maken met verse kruiden of bloemen zorg dan dat de kruiden of bloemen goed droog zijn en sluit je potje niet af met een deksel maar leg er een stukje gaas of een dun stukje doek overheen wat je vastzet met een elastiekje. Hierdoor kan eventueel vocht wat nog in de bloemen of kruiden zit verdampen maar kan er geen vuil in je olie komen. Dit voorkomt dat je olie snel ranzig wordt en bederft omdat er vocht in zit
Leuk is om zelf te experimenteren met verschillende kruiden en bloemen en daarmee je eigen unieke kruidenolie maken.