Koffie kaneel zeep, met een licht scrub effect
Zeep
Monica Can
Zeep
2 min
8

Koffie kaneel zeep, met een licht scrub effect

2 min
8

Deze koffie kaneel zeep wordt gemaakt van zeepvlokken en dat is leuk en makkelijk om te doen. Door de gemalen koffie heeft de zeep een licht scrub effect. Om cadeau te geven of lekker zelf van te genieten.

Met natuurlijke zeepvlokken (of met restjes natuurlijke zeep die je raspt) kan je makkelijk prachtige zeep maken.

Dit proces is ook bekend als rebatchen en zeer geschikt als je niet met loog wilt werken om zelf zeep te maken.

Een zeep van zeepvlokken heeft vaak een wat robuuster uiterlijk dan een gegoten zeep en dit past zeer goed bij een natuurzeep.

De basis van deze koffie kaneelzeep bestaat uit cacaoboter, zeepvlokken (bijv. van marseillezeep), een plantaardige olie, koffie en kaneel etherische olie.

Mocht je niet zo van de geur van kaneel houden dan is bijvoorbeeld sinaasappel etherische olie of vanille extract een goed alternatief.

Naast het lichte scrub effect van de gemalen koffie is deze zeep ook verzorgend door de toegevoegde cacaoboter en plantaardige olie.

koffie kaneel zeep

Benodigdheden voor de koffie kaneel zeep

  • 15 gram cacaoboter
  • 150 gram zeepvlokken (kant en klaar gekocht of zelf geraspt)
  • 50 ml. hete koffie
  • 50 ml. amandelolie of een andere plantaardige olie naar keuze.
  • 2 eetlepels van de koffieprut die je overhebt van het koffie zetten.
  • 20 druppels kaneel etherische olie (of een andere etherische olie die goed bij de geur van koffie past zoals bijv. cacao extract, gember, sinaasappel, vanille extract of benzoe). Ook lekker is de pumpkin spice blend
  • 1 ruime glazen maatbeker of pot
  • 1 pan met warm water
  • Glazen roerstaaf
  • Zeepmal of vormpjes. Je kunt hiervoor heel goed siliconen cupcake vormpjes nemen of andere siliconen vormpjes. Ook lege kattenvoer schaaltjes zijn heel geschikt, of een leeg melkpak, yoghurtbekertjes etc.

De zeep geurt licht naar koffie, wil je een sterkere koffiegeur dan kan je ook eerst een koffiemaceraat maken en in plaats van de amandelolie het koffiemaceraat gebruiken.

Koffie Maceraat

Dit maceraat maak je door in een potje 20 gram koffiebonen met 100 ml. amandelolie of een andere plantaardige olie 2 weken te laten trekken op een lichte plaats (niet in de zon).

Dagelijks even schudden en na 2 weken kan je de olie door een filter in een schoon donker potje of flesje gieten.

Bereidingswijze:

Doe de hete koffie, de cacaoboter en de zeepvlokken in een grote glazen maatbeker in een pan met warm water op laag vuur.

Laat de zeep en cacaoboter nu langzaam smelten totdat je een dikke zeepbrei krijgt (er mogen nog wat kleine stukjes in de brei zitten, dit geeft straks een rustiek effect aan de zeep). Dit heeft even tijd nodig dus je moet wel een beetje geduld meebrengen. Af en toe even doorroeren zorgt ervoor dat het proces wat sneller gaat.

Als de zeepmassa gesmolten is voeg dan de plantaardige olie en koffieprut toe en roer goed door. Als de massa nog te dik is om te verwerken dan kan je voorzichtig nog een klein beetje koffie toevoegen totdat het wat dunner wordt.

Haal nu de maatbeker/pot uit het water en voeg de etherische olie toe. Weer goed doorroeren zodat de olie zich goed verdeeld.

Nu kan je de brei in zeepmallen drukken.

De zeep moet minstens 3 dagen uitharden in de zeepmal en kan dan uit de mal gehaald worden en dient dan nog minimaal 1-2 weken te drogen en hard worden voordat je de zeep kan gebruiken.

Door het lichte peeling effect van deze koffie kaneel zeep is de zeep ook heel geschikt als handzeep voor vuile handen (bijv. na het tuinieren of in een werkplaats) en de cacaoboter/plantaardige olie zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt.

Zeepvlokken en alle overige benodigdheden voor je koffie kaneel zeep vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Reacties
Categorieën