arrow_drop_up arrow_drop_down
Suikervrije granola, een basisrecept met ahornsiroop en etherische olie

Suikervrije granola, een basisrecept met ahornsiroop en etherische olie

Deze suikervrije granola kan je heel makkelijk en snel maken en is gezonder dan de granola die je in de winkel kunt kopen.

Met dit basisrecept kan je oneindig veel variaties maken zodat je elke dag een ander ontbijt hebt.

Ik geef toe, als je even zoekt op suikervrije granola krijg je enorm veel recepten dus eigenlijk is het een beetje overbodig om nog een recept voor granola te plaatsen. Maar aangezien ik deze blog ook als mijn eigen receptenboek gebruik 😉 krijg je van mij toch het recept van deze suikervrije granola en mijn tips voor meer variatie. En je kunt er met etherische olie nog een extra twist aan geven.

Deze granola is een mix van havermout, gemengde ongebrande noten, pitten en zaden die je zoet maakt met ahornsiroop. Vervolgens rooster je het in de oven.

Je kan je granola beter zelf maken dan dat je het in de winkel koopt, omdat supermarktverpakkingen vaak veel slechte suikers bevatten.

In plaats van suiker wordt in dit recept ahornsiroop gebruikt. Ahornsiroop is natuurlijk ook een vorm van suiker maar in ieder geval gezonder dan normale suiker. Ten eerste is het minder bewerkt dan suiker (let er wel op dat je een goede kwaliteit ahornsiroop koopt, het liefste graad C en biologisch. Er wordt namelijk veel goedkopere ahornsiroop verkocht die aangelengd is met suikersiroop).  Ten tweede bevat ahornsiroop (vooral de graad C) mineralen en antioxidanten die goed zijn voor ons lichaam. En de glycemische index is lager dan die van normale suiker dus het laat je bloedsuikerspiegel iets minder snel stijgen.

 

suikervrije granola

 

Wat heb je nodig voor je suikervrije granola

  • 150 gram havervlokken
  • 100 gram ongebrande noten naar keus. Je kunt 1 soort noten gebruiken of een mix maken van verschillende soorten, bijv. walnoten, hazelnoten, amandelen, pecannoten, macadamianoten of paranoten. Ik varieer meestal bij iedere nieuwe batch die ik maak met 2 verschillende soorten.
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 4 el. ahornsiroop
  • 1 tl. kaneel of 1 druppel kaneel etherische olie (ook erg lekker is 1.druppel speculaas compositie of pumpkin spice compositie)
  • 3 el. kokosolie

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de kokosolie en als je etherische olie gebruikt voeg dit dan toe aan de kokosolie en roer het goed door.

Als je grote noten gebruikt zoals paranoten, pecannoten of walnoten dan kan je deze nog iets kleiner hakken. Het ligt eraan of je van grotere stukken in je granola houdt of je liever wat kleinere stukjes noot hebt. Je kunt hiermee zelf variëren.

Doe de havervlokken, pitten en noten in een ruime kom en roer het geheel goed door. Als je kaneelpoeder gebruikt roer je dit ook door het havervlokken mengsel. Voeg nu de ahornsiroop en gesmolten kokosolie toe en roer door.

Spreid het mengsel uit op een bakblik en bak  20 minuten in de oven totdat het mengsel goudbruin is, af en toe even doorroeren.

Waarschuwing: tijdens het bakken gaat je keuken heerlijk ruiken en je krijgt meteen trek.

Laat het mengsel goed afkoelen en bewaar in een afsluitbare glazen pot. Dan is de granola minstens 2 weken houdbaar.

Gebruik

Deze granola is puur al heerlijk door de yoghurt maar je kunt hem naar smaak nog helemaal aankleden. Met bijvoorbeeld rozijnen, cranberries, moerbeien, dadels en ander gedroogd fruit, lijnzaad, chiazaad, kokosvlokken etc. etc.

Ik heb zelf naast mijn pot met granola nog een aantal kleine potjes staan met gedroogde vruchten, kokosvlokken en lijnzaad en vul dan elke ochtend mijn granola aan met wat gedroogd fruit naar keuze en bijv. wat kokosvlokken. In de zomer gebruik ik ook graag vers fruit.

 

 

C.C
Door

C.C

op 12 February 2017

Dag monica, kan je ook honing gebruiken i.p.v. ahornsiroop? Of een ander alternatief ervoor?

ELLEN
Door

ELLEN

op 12 February 2017

Hallo Granomaliefhebber, je vindt in de bioshop genoeg alternatieve stropen die een heel lag gehalte aan suikers bevatten zoals de overheerlijke agave-, of maïs-, gerst-, enz.... Warme groeten van Ellen.

ELLEN
Door

ELLEN

op 12 February 2017

Oeps te snel : Granola ipv Granoma... en laag ipv lag

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 24 February 2017

Ja hoor, je kunt ook honing gebruiken of dadelsiroop, agavesiroop etc. Let er bij honing wel op dat je een biologische plaatselijke honing neemt waarbij de bijen ook een goed leven hebben.

jeanne
Door

jeanne

op 12 January 2018

ik lees niet in je recept of je de noten e.d. moet malen.

Cecilia
Door

Cecilia

op 26 April 2018

Het is werkelijk goddelijk❤️👌 De lucht die in huis hangt😋

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 30 April 2018

Jaaa, lekker he. Het ruikt heerlijk als je de granola maakt.

Astrid van Heeringen
Door

Astrid van Heeringen

op 5 October 2018

Dit is toch niet suikervrij? In ahornsiroop zit gewoon suiker.

Carolien
Door

Carolien

op 5 October 2018

Dat vind ik ook Astrid maar in honing zit ook suiker helaas

Reactie plaatsen