Deze suikervrije granola kan je heel makkelijk zelf maken en is gezonder dan de granola die je in de winkel kunt kopen. Ik heb dit recept al langer op Aromalifestyle staan maar heb het recept enigszins gewijzigd doordat ik mij meer bezig ben gaan houden met de werking van granen op ons lichaam.
Granen en dus ook haver bevatten fytinezuur. Fytinezuur is een antinutriënt. Antinutriënten zijn stoffen die een plant aanmaakt om zich te beschermen tegen ‘plagen en vraat’. Zonder deze stoffen zou de plant massaal worden opgegeten en het niet overleven. Fytinezuur is voor ons mensen slecht verteerbaar. Een beetje fytinezuur is gezond want het is ook een anti-oxidant maar de hoeveelheden fytinezuur die we aan ons dagelijkse eten hebben toegevoegd, vormt echter wel een probleem: een groot deel van de Nederlanders krijgt dagelijks vier tot vijf keer een behoorlijke portie voedingsmiddelen met fytinezuur. Het eten van veel noten, granen, rijst en koffie is dus niet bevorderlijk voor onze gezondheid.
Wil je hier meer over lezen dan is dit een goed artikel (en ook mijn informatiebron)
Veel granola kan dus ook ongezond voor je zijn. Daarom ben ik mijn granola gaan weken voordat het in de oven gaat en dit werkt echt erg goed. Het eindresultaat is een heerlijke, knapperige granola die beter door je lichaam verteerd kan worden.
Deze granola is een mix van havermout, gemengde ongebrande noten, pitten en zaden die je eerst weekt en dan zoet maakt met ahornsiroop. Vervolgens rooster je het in de oven.
Met dit basisrecept kan je oneindig veel variaties maken zodat je elke dag een ander ontbijt hebt.
Je kan je granola beter zelf maken dan dat je het in de winkel koopt, omdat supermarktverpakkingen vaak veel slechte suikers en fytinezuur bevatten.
In plaats van suiker wordt in dit recept ahornsiroop gebruikt. Ahornsiroop is natuurlijk ook een vorm van suiker maar in ieder geval gezonder dan normale suiker. Ten eerste is het minder bewerkt dan suiker (let er wel op dat je een goede kwaliteit ahornsiroop koopt, het liefste graad C en biologisch. Er wordt namelijk veel goedkopere ahornsiroop verkocht die aangelengd is met suikersiroop). Ten tweede bevat ahornsiroop (vooral de graad C) mineralen en antioxidanten die goed zijn voor ons lichaam. En de glycemische index is lager dan die van normale suiker dus het laat je bloedsuikerspiegel iets minder snel stijgen.
Wat heb je nodig voor je suikervrije granola
- 150 gram havervlokken
- 100 gram ongebrande noten naar keus. Je kunt 1 soort noten gebruiken of een mix maken van verschillende soorten, bijv. walnoten, hazelnoten, amandelen, pecannoten, macadamianoten of paranoten. Ik varieer meestal bij iedere nieuwe batch die ik maak met 2 verschillende soorten.
- 25 gram zonnebloempitten
- 25 gram pompoenpitten
- 4 el. ahornsiroop
- 1 tl. kaneel of 1 druppel kaneel etherische olie (ook erg lekker is 1.druppel speculaas compositie of pumpkin spice compositie)
- 3 el. kokosolie
- 1 theelepel appelazijn
Werkwijze
Doe de havervlokken, pitten en noten in een grote kom, giet hier nu water overheen totdat alles goed onder water staat en voeg een theelepel appelazijn toe. Even goed doorroeren en laat dit mengsel nu minstens 12 uur weken. Hierdoor breekt het fytinezuur voor het grootste gedeelte af.
De het havervlokken mengsel nu in een vergiet en laat het een uurtje goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de kokosolie en als je etherische olie gebruikt voeg dit dan toe aan de kokosolie en roer het goed door.
Als je grote noten gebruikt zoals paranoten, pecannoten of walnoten dan kan je deze nog iets kleiner hakken. Het ligt eraan of je van grotere stukken in je granola houdt of je liever wat kleinere stukjes noot hebt. Je kunt hiermee zelf variëren.
Doe de havervlokken, pitten en noten in een ruime kom en roer het geheel goed door. Als je kaneelpoeder gebruikt roer je dit ook door het havervlokken mengsel. Voeg nu de ahornsiroop en gesmolten kokosolie toe en roer door.
Spreid het mengsel uit op een bakblik en bak dit nu ongeveer 2-3 uur in de oven totdat het mengsel goudbruin en geheel droog is, af en toe even doorroeren en voelen of het droog en knapperig is.
Waarschuwing: tijdens het bakken gaat je keuken heerlijk ruiken en je krijgt meteen trek.
Laat het mengsel goed afkoelen, breek het eventueel in kleinere stukjes en bewaar in een afsluitbare glazen pot. Dan is de granola minstens 3 weken houdbaar.
Gebruik
Deze granola is puur al heerlijk door de (zelfgemaakte) yoghurt maar je kunt hem naar smaak nog helemaal aankleden. Met bijvoorbeeld rozijnen, cranberries, moerbeien, dadels en ander gedroogd fruit, lijnzaad, chiazaad, kokosvlokken etc. etc.
Ik heb zelf naast mijn pot met granola nog een aantal kleine potjes staan met gedroogde vruchten, kokosvlokken en lijnzaad en vul dan elke ochtend mijn granola aan met wat gedroogd fruit naar keuze en bijv. wat kokosvlokken. In de zomer gebruik ik ook graag vers fruit.
Omdat het best wel wat tijd kost om deze granola te maken maak ik zelf meestal een dubbele hoeveelheid en vries dan de helft in. Je kunt de granola zelfs zo uit de vriezer eten, het blijft heerlijk knapperig .