Theefir, de gezonde ijsthee gemaakt van waterkefir
Kefir en kombucha
Monica Can
Kefir en kombucha
2 min
2

Theefir, de gezonde ijsthee gemaakt van waterkefir

2 min
2

Theefir is waterkefir gemaakt met thee in plaats van water en dit lijkt echt op een ijsthee maar dan veel gezonder. Waterkefir is een gefermenteerde drank die zoals de naam al suggereert op basis van water gemaak wordt. Door het water door thee te vervangen krijg je een hele andere variant en je kunt dit ook prima combineren door verse (of diepgevroren) vruchten toe te voegen.

Waterkefir kristallen vermenigvuldigen zich heel snel dus dit is een leuk experiment om te doen als je waterkefir kristallen over hebt. Als je net begint met waterkefir maken maak dan altijd eerst normale waterkefir volgens dit waterkefir recept




Benodigdheden voor je theekefir

  • 1 liter afgekoelde thee
  • 30 gram waterkefir kristallen
  • 60 gram suiker
  • 2 gedroogde vijgen of abrikozen (zonder toevoegingen, bewaarmiddelen of sulfieten, het beste in bio kwaliteit)
  • het sap van een halve citroen of limoen
  • glazen pot of (weck)fles van 1 liter. Of een Kefirko glas
  • vergiet (van plastic of rvs, geen ander metaal of aluminium)

Welke thee kan je gebruiken voor theefir

In principe kan je elke soort thee gebruiken voor theefir. Normale zwarte thee werkt prima maar ook groene thee of kruiden thee kan je gebruiken. Of je kunt experimenteren met verschillende theesoorten samen. Ik persoonlijk gebruik graag groene thee gecombineerd met vlierbloesem of hibiscusbloemen voor theefir. In de video maar ik theefir met mijn zomer-kruidenthee

Gebruik geen thee die gearomatiseerd is met kunstmatige smaakstoffen. Daar zijn de waterkefir kristallen niet zo dol op.

 

theefir

 

Bereidingswijze:

  1. Zet 1 liter thee en los de suiker op in de thee. 
  2. Wacht tot de thee afgekoeld is tot kamertemperatuur.
  3. Doe de thee in een glazen pot of fles van 1 liter of gebruik een Kefirko glas
  4. Voeg nu de waterkefir korrels, gedroogde vruchten en het citroensap toe.
  5. Dek de pot of fles af met een stukje doek of koffiefilter en zet dit vast met een elastiek. Of als je een Kefirko glas gebruikt hoef je alleen maar de deksel erop te doen.
  6. Zet de pot apart en laat 24-48 uur staan.
  7. Schenk na die tijd de thee kefir door een niet metalen zeef in een andere fles.
  8. Nu kan je de theefir drinken maar het heeft nog niet zoveel smaak, daarom kan je nu een 2e fermentatie starten waarin je de theefir smaak geeft en bruisend maakt
  9. Voeg aan de gezeefde thee kefir nu wat verse of bevroren vruchten, een beetje siroop of wat vruchtensap toe. Hier kan je eindeloos variëren met de mogelijkheden. Bij theefir zijn citrusvruchten erg lekker, maar ook gedroogde abrikozen of een paar blaadjes pepermunt. Nu maak je van je theefir een echt lekkere ijsthee.
  10. Draai een deksel dicht op de pot of fles en laat nog 1 – 2 dagen staan. Vergeet niet elke dag even de fles te ontluchten om ontploffingsgevaar te voorkomen of neem een 1 liter Pearl Mariposa weckglas. Dit glas is echt ideaal voor waterkefir en kombucha omdat het teveel aan druk uit de fles kan ontsnappen maar je toch een heerlijke bruisende drank krijgt. 
  11. Na 1-2 dagen is je theefir klaar en kan je genieten.
  12. Bewaar in de koelkast voor een heerlijk probiotisch en verfrissend drankje!

De theefir is ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast. De ideale vervanger van reguliere ijsthee, of gewoon als dagelijks oppeppertje voor de darmen.



Reacties
Categorieën