Marjolein etherische olie

Marjolein etherische olie

Marjolein etherische olie wordt gewonnen door de destillatie van het bloeiende kruid van de Origanum majorana. Dit is een meerjarige aromatische plant van ± 60 cm hoog met donkergroene blaadjes en grijswitte tot lila bloemetjes die behoort tot de lipbloemigen.

De plant komt oorspronkelijk uit het Middelandse Zeegebied maar wordt inmiddels overal in Europa verbouwd. De plant is echter niet vorstbestendig dus bij ons maar éénjarig.

De olie is lichtgeel tot diepamber van kleur en heeft een heerlijke kruidige geur, die zorgt voor een goed humeur en ontspanning.

 

marjolein etherische olie

 

Gebruik in de aromatherapie:

Marjolein staat bekend om de opwekkende, pijnstillende, anti-oxiderende en krampstillende werking. Het kruid kan bloeddrukverlagend werken door zijn aderverwijdende werking. Hierdoor kan het ook helpen bij problemen die ontstaan door een slechte bloedcirculatie zoals koude handen en voeten.

Marjolein etherische olie kan ook heilzaam werken bij gewrichtsontsteking of gewrichtsreuma.

Marjolein ondersteunt verder bij menstruatiepijn, examenvrees, migraine en slecht slapen.

Als toevoeging aan een massageolie kan marjolein olie verlichting brengen bij een spiermassage. Bijvoorbeeld bij spierkramp, verstuikingen/verrekte spieren en reumatische klachten. In combinatie met rozemarijn etherische olie krijg je een activerende en pijnstillende werking.

 

Psychisch:

Marjolein verwarmt het hart en werkt kalmerend op het zenuwstelsel, is antidepressief, eetlust opwekkend en geeft energie bij geestelijk uitputting. De kruidige olie schenkt rust en kalmte

Het is een ideale beschermende olie voor mensen die vaak angstig of gespannen zijn, 1-2 druppels vanaf een tissue inhaleren biedt snel verlichting. De olie heeft een troostend en verwarmend effect waardoor ook eenzaamheid en verdriet verzacht kunnen worden. De olie kan daarom goed ingezet worden bij rouwverwerking.

Ook bij slecht slapen kan 1-2 druppels op een aromasteen naast het bed verdampen goed werken.

 

Combineren met:

Marjolein kan je goed combineren met alle citrus-oliën als ook met peper, koriander, scharlei, rozemarijn, lavendel, jeneverbes en tijm.

 

Tips voor gebruik van marjolein etherische olie:

  • Een buikmassage met amandelolie waaraan marjolein etherische olie is toevoegd geeft verlichting bij buikpijn. Doe hiervoor 10 druppels etherisch olie in 50 ml. amandelolie. De olie wordt met beide handen in cirkelende bewegingen gelijkmatig over de buik verdeeld, deze massage bevordert de doorbloeding en ontspant de verkramping.
  • Een warm bad met een combinatie van 10 druppels marjolein opgelost in een eetlepel dode zeezout, room of volle melk brengt verlichting bij nervositeit, stress, hoofdpijn, slapeloosheid, hoge bloeddruk en PMS klachten.
  • Verkoudheid stoombad: 3 tot 5 druppels Marjolein in een kom heet water doen en 2 à 3 maal per dag stomen.
  • Constipatie: neem 50 ml. amandelolie en voeg hier de volgende etherische olie aan toe: 7 druppels marjolein, 3 druppels bergamot, 3 druppels sinaasappel zoet, 2 druppels neroli, 1 druppel roomse kamille en 5 druppels nardus. De onderbuik meermaals per dag masseren.
  • Bij oorpijn: 1-2 druppels marjolein op een wattenstaafje doen en hiermee de gehoorgang deppen. NIET in het oor druppelen.
  • Rugpijn; 10 druppels marjolein en 5 druppels manuka mengen met 50 ml. St. Janskruid olie en hiermee de pijnlijke spieren dagelijks masseren.
  • Biologische marjolein olie is ook bijzonder geschikt voor gebruik in de keuken. Een druppeltje oplossen in wat plantaardige olie bijv. olijfolie of zonnebloemolie geeft een heerlijke smaak aan bijv. sladressings!

 

Contra-indicatie: Marjolein olie kan bij gevoelige personen irritaties veroorzaken, verder is de olie door het grote aandeel aan monoterpenolen erg huidvriendelijk. niet gebruiken bij zwangerschap. heeft bij overmatig gebruik een verdovend effect

Let op:  verwar marjolein niet met oregano, Origanum vulgare, ook wel wilde marjolein genoemd of de Spaanse marjolein, Thymus mastichina, die tot de tijm familie behoort.

Biologische marjolein etherische olie vind je in de Aromalifestyle shop
Helga
Door

Helga

op 03 Aug 2019

Heerlijk in een voetenbadje met rode mandarijn en epsom

Reactie plaatsen