palmarosa etherische olie

Palmarosa etherische olie

Palmarosa etherische olie: Natuurlijke pracht voor lichaam en geest

Palmarosa etherische olie is een waardevol geschenk van moeder natuur, gedestilleerd uit het gedroogde gras van de Cymbopogon martinii. Dit tot 3 meter hoge gras met lange bladeren en roodbruine bloeipluimen vindt zijn oorsprong in Noord-India of Pakistan. Het behoort tot een belangrijke familie van grassen, waarvan Cymbopogon een essentieel geslacht is met ongeveer 120 verschillende soorten en variëteiten.

 Binnen het Cymbopogon-geslacht zijn er twee bekende variëteiten: Gembergras (Cymbopogon martinii var. sofia) en Palmarosa (Cymbopogon martinii var. motia of Cymbopogon martinii var. martinii).

 De etherische olie, die lichtgeel tot olijfkleurig is, bezit een zoete, bloemige geur die sterk lijkt op die van rozen. Vanwege deze karakteristieke geur wordt de olie vaak gebruikt als een betaalbaar alternatief voor echte rozenolie. Palmarosa etherische olie speelt een essentiële rol in de cosmetische industrie vanwege de aangename geur die het aan producten toevoegt.

Historisch gezien staat Palmarosa ook bekend als "Turkse- of Indiase Geranium", vanwege het feit dat de olie vroeger werd verscheept vanuit Bombay naar havens aan de Rode Zee en vervolgens over land naar Constantinopel en Bulgarije werd vervoerd. In de Balkan en Turkije werd Palmarosa-olie vaak gebruikt om echte rozenolie te versnijden.

 Een belangrijk commercieel centrum voor Palmarosa is het westen en noordwesten van Ellichpur in India, waar talrijke destilleerderijen zich bevinden.

Toepassingen in de Ayurveda en geneeskunde:

 De waarde van Palmarosa gaat verder dan alleen zijn heerlijke geur. Zowel de olie als het gedroogde kruid worden gebruikt in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde. Palmarosa olie wordt aanbevolen voor de verlichting van zenuwpijn, spit, ischias en reumatische pijn. Het kruid zelf wordt gebruikt bij de behandeling van koorts, slechte spijsvertering en dikke darmontsteking.

Voornaamste bestanddeel en voordelen:

Een van de voornaamste bestanddelen van Palmarosa olie is geraniol. Hierdoor is de olie niet alleen waardevol in huidverzorging, maar ook bij spijsverteringsproblemen en als schimmelwerend en antibacterieel middel. De olie stimuleert de celregeneratie en reguleert de talgproductie. Het staat bekend als een antiseptische olie met bacterie-, virus- en schimmelremmende eigenschappen, wat het zeer waardevol maakt in de aromatherapie voor verschillende doeleinden.Toepassingen in de aromatherapie:

 Palmarosa etherische olie vindt een brede toepassing in de aromatherapie vanwege zijn veelzijdigheid. Het wordt gebruikt bij de behandeling van huidinfecties, littekens, eczeem, psoriasis, puistjes, wondjes, bacteriële- en schimmelinfecties, acne, couperose, rimpels, darminfecties, geestelijke uitputting, nervositeit, stijve spieren, spijsverteringsproblemen, depressie en stressgerelateerde problemen.

Samen met Lavendel-, Tea Tree- en Geraniumolie kan Palmarosa helpen bij ontstekingen aan de urinewegen en de geslachtsdelen, zoals blaasontsteking, urinebuisontsteking en vaginale ontsteking.

Psychologische effecten:

Naast de fysieke voordelen heeft Palmarosa olie ook positieve effecten op onze geestelijke gezondheid. Het opent het hart, ontspant de zenuwen en kalmeert de geest. Het herstelt de innerlijke balans en werkt ontspannend bij stress en gejaagdheid. Het is heerlijk om te verdampen bij rusteloosheid, slapeloosheid en angst, waardoor het een uitstekende keuze is voor aromatherapie-sessies.

Combinaties met andere oliën:

Palmarosa etherische olie kan uitstekend worden gecombineerd met andere etherische oliën, zoals Sandelhout, Roos, Bergamot, Ceder, Citroen, YlangYlang, Jasmijn, Rozemarijn, Wierook, Geranium en andere bloemenoliën.

Gebruik:

 Hier zijn enkele praktische toepassingen van Palmarosa etherische olie:

1. Als vervanging van rozen- of geranium etherische olie in huidverzorgingsproducten.

2. Voor couperose en als anti-rimpel serum: meng 6 druppels Palmarosa met 10 ml jojoba-olie en wrijf dit mengsel lichtjes in het gezicht voor het slapengaan. Het kan ook worden gebruikt in een roll-on flesje en 's avonds als serum worden aangebracht op couperose en/of rimpels.

3. Zalf voor een droge huid: voeg 5 druppels Palmarosa, 5 druppels Sandelhout, 5 druppels Mirre en 2 druppels Patchouli toe aan 80 gram Sheabutter en 20 ml Jojoba-olie. Breng deze zalf 's avonds aan op een vochtige huid.

4. Voor puistjes, acne en wondjes: dep 2 druppels Palmarosa op een vochtig watje en breng dit aan op de aangetaste plaatsen.

5. Verdampen: verdamp 5 druppels Palmarosa, 1 druppel Geranium en 2 druppels Grapefruit in een aromalamp om een depressieve stemming te verdrijven.

6. Badzout bij nervositeit en stress: meng 3 druppels Palmarosa, 1 druppel Neroli, 1 druppel Geranium en 2 druppels Lavendel met 32 druppels solubol en voet dit toe aan een eetlepel dode zeezout. Voeg dit mengsel toe aan een warm bad en ontspan gedurende 20 minuten.

Let op: Palmarosa kan bij puur gebruik bij gevoelige mensen huidirritaties veroorzaken.

Geniet van de prachtige voordelen van 100% natuurzuivere biologische Palmarosa etherische olie uit India, verkrijgbaar in de Aromalifestyle shop. Voeg deze waardevolle olie toe aan je dagelijkse routine voor een heerlijke en gezonde ervaring voor lichaam en geest!

marleen
Door

marleen

op 17 May 2019

het werkt ook perfect als deodorant , 1 druppel per oksel evt. 2

Leonie
Door

Leonie

op 20 Jan 2020

Alleen 1 druppel olie? Hoe breng je dit dan aan?

Reactie plaatsen