Zelf bijenwas geurkaarsen maken is leuk en makkelijk om te doen en geeft je huis een heerlijke gezonde geur.
Paraffine en stearine kaarsen zijn niet goed voor de longen en onze gezondheid. De roet in parafine en stearinekaarsen is daarnaast ook nog een aanslag op je interieur.
Als je wel eens na de feestdagen je gordijnen hebt gewassen dan weet je wat ik bedoel. Kijk maar eens naar het roetwater wat dan van je gordijnen afkomt.
Bijenwas is een natuurproduct en daarmee vele malen beter voor de gezondheid. En bijenwas geurkaarsen zijn nog makkelijker te maken dan geurkaarsen. Ze branden rustig en geven een subtiele geur af.
Zelf bijenwas kaarsen maken is een goede en leuke optie om gezondere kaarsen te kunnen branden.
Wat maakt bijenwas geurkaarsen zo speciaal
- Ze zijn milieubewust.
- Zijn gemaakt van pure bijenwas en een katoenen lont.
- Bevatten geen paraffine en geven 90% minder roetvorming dan paraffinekaarsen.
- Branden langer en schoner dan paraffinekaarsen.
- Houden een geur goed vast.
- Worden over het algemeen goed verdragen door mensen met allergieën en/of astma.
- Zijn niet giftig (maar ook niet eetbaar).
Wat voor geuren kan je gebruiken voor je bijenwas geurkaarsen?
Je kan verschillende geuren gebruiken voor bijenwas kaarsen maar het beste bij de subtiele geur van bijenwas passen de basisnoten zoals cederhout, sandelhout, vetiver, wierook, patchouli etc.
Deze geven een subtiele langdurige geur en geven je kaarsen ook meteen het voordeel van de aromatherapie.
Wat heb je nodig:
- Bijenwas
- Lont
- een pan en een schone glazen pot of glazen maatbeker
- een paar knijpers en/of satéstokjes of potlood
- glazen potjes voor de kaarsen
- etherische olie naar keuze.
Je hebt ongeveer anderhalf keer de hoeveelheid bijenwas nodig van de maat van het potje waarin de je de kaars gaat gieten.
Voor 30 ml. bijenwas heb je 25 druppels etherische olie nodig.
De kaarsjes op de foto zijn kleine mason jars van 80 ml. hiervoor heb ik 60 drupels etherische olie genomen per glaasje.
Gebruiksaanwijzing
Neem de hoeveelheid bijenwas die je nodig hebt en smelt de was in de glazen pot of maatbeker die je in een pan met heet water op laag vuur zet = ‘au bain marie’.
Voordat je de bijenwas gaat smelten kan je het beste je pot of maatbeker invetten met jojoba olie, dan kan je na het gieten de bijenwasresten zo uit je pot vegen.
Bereid ondertussen de glaasjes of potjes voor waarin je de kaarsen gaat gieten.
Zorg dat het glaasje of potje waarin je de kaars gaat gieten goed schoon is.
Zet de potjes in een warme oven op 50 graden zodat ze handwarm worden.
Doordat je de potjes warm maakt voor het gieten zal de bijenwas geleidelijker afkoelen en ontstaan er minder snel luchtbellen in de was en krijg je een mooier resultaat.
Als de was bijna geheel gesmolten is haal je de potjes/glaasjes uit de oven en plaatst de lont.
Plak de lont met een stukje plakband of een lijmpistool vast onderin het potje, en wikkel de bovenkant om een potlood of een satéstokje.
Hierdoor blijft de lont mooi recht tijdens het gieten.
Gieten van de bijenwas geurkaarsen
Als de was geheel gesmolten is haal dan de maatbeker/pot uit het water en voeg de etherische olie toe. Het geheel even goed doorroeren met een glazen roerstaafje.
Giet nu de was voorzichtig en langzaam in je vorm zodat je een solide kaars krijgt zonder luchtbellen. Giet eerst een bodem in het potje en laat dit even afkoelen zodat de lont goed blijft zitten. Giet dan de rest van de was erop.
Laat de was afkoelen en stollen. Na ongeveer 8 uur is de kaars compleet uitgehard.
Knip dan de lont af tot ongeveer ½ centimeter boven het kaarsvet. Dan brandt de kaars het beste.
Alle benodigdheden voor je kaarsen vind je ook in de Aromalifestyle shop