Eau de cologne, verfrissend en leuk om zelf te maken
Lichaamsverzorging
Monica Can
Lichaamsverzorging
1 min
5

Eau de cologne, verfrissend en leuk om zelf te maken

1 min
5

Deze verfrissende eau de cologne, ook bekend als Keuls water of reukwater is gemakkelijk te maken en bestaat uit alcohol (wodka of weingeist), plantaardige glycerine en etherische olie.

Wodka is een natuurlijke, zachte en reukloze alcohol die zeer geschikt is als basis voor een eau de cologne. Glycerine verzacht het effect van de alcohol door de vochtbalans van de huid op peil te brengen.

Wij gebruiken thuis veel eau de cologne omdat ik met een Turkse man getrouwd ben en in Turkije vind je in elk huis en in iedere winkel, kapsalon en restaurant wel Kolonya (eau de cologne).

Als je al eens op vakantie bent geweest in Turkije dan heb je zeker al kennis gemaakt met de Turkse Kolonya. De Turken gebruiken het voor van alles en nog wat en kom niet aan hun Kolonya, die is bijna heilig. Ik moest er eerst erg aan wennen (vooral aan de geur) maar inmiddels gebruik ik Kolonya ook veel. Het is ideaal om even de handen te desinfecteren tussendoor en werkt verfrissend. Maar dan wel mijn eigen gemaakte variant waarvan ik weet wat erin zit en die ruikt zoals ik het lekker vind.

Vandaag deel ik mijn eau de cologne recept.

eau de cologne

Wat heb je nodig voor je verfrissende eau de cologne

95 ml. wodka

5 ml. plantaardige glycerine

25 druppels rozemarijn etherische olie

20 druppels lavendel etherische olie

15 druppels bergamotmunt of bergamot etherische olie

15 druppels sinaasappel (of citroen) etherische olie

8 druppels geranium etherische olie

Een 100 ml. flesje (met verstuiver is het makkelijkst) maar je kunt ook een mooie sierfles nemen (zoals die op de foto).

Gebruiksaanwijzing

Neem een kleine maatbeker of glazen pot en doe hierin de wodka, voeg nu de etherische olie toe en dan de glycerine. Giet het geheel met een trechter in een glazen (100 ml.) fles.  Even goed schudden en je eau de cologne is klaar voor gebruik.

Variant met rozen hydrolaat

Deze variant met rozen hydrolaat geeft je eau de cologne een meer bloemachtige geur en dat is ook erg lekker.

Hiervoor gebruik je i.p.v. de wodka 50 ml. weingeist en 45 ml. rozenhydrolaat, verder maak je de eau de cologne hetzelfde als hierboven beschreven.

Deze variant blijft niet helder maar wordt melkachtig van kleur.

Je kunt de eau-de-cologne in een mooie fles ook prima cadeau doen. Het is minstens 1 jaar houdbaar.

Reacties
Categorieën