In luxe delicatessenwinkels en in het delicatessenvak van de supermarkt zie je ze vaak staan. Mooie flesjes met kruidenolie, bijvoorbeeld olijfolie met citroen of knoflook, Of olie met een kruidensmaak zoals basilicum, salie of rozemarijn. Meestal in een mooi flesje en voor een net zo mooie prijs 😁.
Kruidenolie kan je echter heel makkelijk zelf maken en is ook een ontzettend leuk cadeautje.
In zelfgemaakte cosmetica en verzorgende zalven wordt kruidenolie, ook wel maceraat genoemd, vaak gebruikt (denk maar aan arnica olie of of sint janskruid olie in creme’s tegen spierpijn en blauwe plekken) maar ook om te koken is een kruidenolie een goed alternatief. Het geeft een gerecht extra smaak en is ook lekker als dressing over salades of voor bij brood.
Olijfolie met een smaakje is heerlijk om bijvoorbeeld je brood in te dippen (in combinatie met een beetje zout en peper), in salade te gebruiken, te marineren of om in te bakken en braden.
Daarom vandaag een paar lekkere recepten voor olijfolie met een smaakje en tips om de beste kruidenolie te maken.
2 recepten om zelf je kruiden olijfolie te maken:
Citroen Olijfolie
250 ml. extra virgin olijfolie
Schil van 2 biologische citroenen
(let op: er mag absoluut geen vruchtvlees van de citroen meekomen want dan kan de olie bederven)
Verwarm de schil en olijfolie 20 minuten in een pannetje op laag vuur. (niet te heet laten worden anders ga je de citroen frituren!)
Laat het geheel een half uur afkoelen in de pan.
Breek dan de citroen schil in stukjes en doe in de fles of pot en vul aan met de olijfolie. Het is handig om dat met een trechtertje te doen.
Goed afsluiten.
Knoflook Chili Olijfolie
250 ml. extra virgin olijfolie
6 teentjes knoflook (schoongemaakt)
1 ½ theelepel rode peper/chili vlokken
Verwarm de knoflook, chilivlokken en olijfolie 10-15 minuten in een pannetje op laag vuur. (totdat de knoflook lichtbruin is)
Laat het geheel een half uur afkoelen in de pan.
Doe de knoflook in een fles op pot en giet daarop de olijfolie met chilivlokken. Goed afsluiten
Mocht je je olie scherper of minder scherp willen dan kan je meer of minder chili toevoegen. Deze hoeveelheid geeft net een beetje scherpte. Voor mij is dat genoeg maar als je het graag ‘hot’ hebt dan kan je rustig wat meer toevoegen.
Je kan de olijfolie het beste donker en redelijk koel bewaren (niet in de koelkast) en binnen 1 maand gebruiken omdat de ingredienten erin blijven zitten.
Kruidenolie volgens de koude methode
Als je kruidenolie volgens de koude methode maakt dan kan je bijna alle soorten kruiden, specerijen en bijv. citrusvruchten gebruiken. En elke soort plantaardige olie met een neutrale smaak (zonnebloemolie is erg geschikt) of olijfolie als je een wat uitgesprokenere smaak wenst.
Heel geschikt zijn rozemarijn, tijm, salie, basilicum maar ook specerijen en citrusschillen van bijvoorbeeld sinaasappel, citroen en limoen. Wel opletten dat je bij citrusvruchten alleen de schil gebruikt zonder het wit.
Gebruik het liefst zo goed en vers mogelijke ingrediënten, en was en droog (het liefst minstens een nacht) de smaakmakers goed. Dit laatste geldt ook voor het flesje waar je de olie in wil bewaren,
Doe de kruiden in het flesje en vul dit aan met olie totdat de kruiden onder staan. Sluit het flesje nu af en laat het minstens twee weken op een lichte plaats staan maar niet in de zon. Na twee weken kan je even proeven of de olie al de goede smaak heeft. Als de smaak goed is dan giet je de olie door een vergiet in een schoon flesje. Is de smaak nog niet sterk genoeg dan kan je de olie nog wat langer laten trekken.
Drie flesjes met verschillende soorten kruidenolie in een mandje is een heel leuk en origineel cadeautje.
Heb jij ook kruiden in de tuin of op het balkon waarvan je olie gaat maken?