Een shrub is een homemade drank op basis van azijn, honing (of suiker) en fruit, wat gemixt wordt met (bruis)water. De basis wordt gemaakt door fruit met honing (je kunt ook ahornsiroop, dadelsiroop of suiker gebruiken), azijn en andere smaakmakers (zoals kruiden) te mixen en dit te laten trekken in de koelkast.
Het is ook een ideale basis voor de tweede fermentatie van je waterkefir of kombucha. En ze blijven maanden goed in de koelkast. Je kunt eindeloos experimenteren met verschillende soorten fruit, kruiden, honing, ahornsiroop of dadelsiroop. Dus je kunt atlijd een shrub maken die perfect bij jouw smaak past.
Een shrub is een gezonde vervanger voor de gangbare frisdranken.
Waar komt de shrub vandaan:
De oorsprong van de shrub ligt in het Amerika van de 17e eeuw waar de kolonialen hun fruit bewaarden in vaten met azijn. Zo konden ze het fruit, dat in de zomer in overvloed aanwezig was, bewaren. Toen de koelkast uitgevonden werd verdween de shrub een tijdje uit beeld.
In de VS werden shrubs weer populair als vervanger van alcohol tijdens de drooglegging. Met een shrub kan je namelijk ook heerlijke cocktails maken (met en zonder alcohol). Dit is ook de reden dat de shrub nu weer populair is in vele bars en restaurants.
Shrubs zijn ook de beste manier om (over)rijp zomerfruit een tweede leven te geven. Gooi er gekneusde bessen in, je overrijpe perziken of zoete aardbeien die al zachter beginnen te worden. Al na een paar dagen word je beloond met de perfecte siroop voor je drankjes – mét of zonder alcohol – en geef je een verfrissende draai aan de tweede fermentatie van je waterkefir of kombucha.
Shrub maken
Eigenlijk is de verhouding het belangrijkste, want met de rest van de ingrediënten kun je volop experimenteren. Gebruik één deel azijn op één deel fruit en één deel honing, ahornsiroop of bijv. dadelsiroop. Suiker kan ook maar dan wordt het toch een stuk minder gezond.
Neem een glazen pot (ik gebruik graag mijn Pearl mason jars) en vul die voor 1/3 met fruit. Stamp dit even goed aan (bijv. met een kruidstamper of een houten lepel) zodat het fruit het sap vrijgeeft. Als het fruit zacht is voeg je de azijn en de honing of andere zoetstof toe en roert het geheel even goed door. Laat de shrub nu minstens 3 dagen in de koelkast trekken zodat de smaken zich goed combineren. Daarna kan je het afgieten door een zeef in een schone pot en is je shrub klaar voor gebruik.
Gooi het fruit niet weg, dit is heerlijk in je (kefir)smoothie of door de yoghurt. Of je kunt het zelfs gebruiken in koekjesdeeg om er koekjes mee te bakken.
Experimenteren
Je kunt ook nog verschillende kruiden aan je fruit toevoegen of meerdere soorten fruit combineren. De variaties zijn eindeloos.
Aardbei smaakt heerlijk met basilicum of pepermunt.
Met peren en appels kun je ook eindeloos variëren. Geef je shrub een winters glühwein/stoofperen-gevoel door warme specerijen toe te voegen zoals kaneel, steranijs, kardemom en kruidnagel. Of maak een lichtere versie met verse gember en rozemarijn.
Rabarber
Het friszure van rabarber leent zich heel goed voor een shrub. Voeg wat aardbeien toe en kruiden en specerijen zoals pepermunt, vanille, lavendel of gember.
Perzik en abrikozen
Overrijpe perziken en abrikozen zijn perfect voor een shrub! Lekker met tijm, gember, frambozen of vanille.
Meloen met pepermunt of basilicum
Aardbeien, frambozen, bosbessen en hibiscus (ook lekker met wat gedroogde rozenblaadjes)
Druiven met dadelsiroop en eventueel een beetje kaneel
En als je in de winter geen vers fruit hebt dan kan je ook prima diepvriesfruit gebruiken.
Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Als jij een lekkere variant hebt gemaakt van een shrub laat het ons dan ook zeker hieronder weten.
Veel plezier met maken!