Page content

Etherische olie en chakra’s

Etherische olie en chakra’s

Chakra’s de bronnen van onze levenskracht

Etherische olie heeft een helende/regulerende werking op onze chakra’s.We kunnen ze niet zien maar ze bepalen ons welzijn.

De knooppunten van energie die chakra’s genoemd worden.

Goed werkende chakra’s zorgen ervoor dat de energie kan stromen en je lichaam in balans komt.

 

etherische olie en chakra's

 

Een overzicht met welke olie geschikt is voor welke chakra

Basischakra (stuit- of wortelchakra)

Bevindt zich ter hoogte van het stuitbeen, onder aan de wervelkolom.

Men noemt dit chakra ook wel overlevingschakra, omdat dit chakra gericht is op overleving en bevrediging van alle basisbehoeften zoals eten, drinken en slapen. Het zorgt voor het aanwezig zijn in de wereld en in je lichaam. Het basis-chakra is een soort fundering waardoor de mens verbonden is met de energie van de aarde. AIs iemand weinig lichamelijke energie heeft of niet goed in zijn vel zit, stroomt de energie niet goed meer door dit chakra (blokkade).

Geschikte etherische olie: sandelhoutbasilicum, ceder, kaneel.

Heiligbeenchakra (milt- of sacraal chakra)

Bevindt zich iets onder de navel, bij het heiligbeen.

Het heiligbeenchakra regelt onze emoties, begeerte, seksualiteit, bezorgdheid en creativiteit. Shock, akelige ervaringen of problemen kunnen dit chakra blokkeren.

Geschikte etherische olie: citroenbergamot, jasmijn, roos, sandelhout en ylang ylang.

Zonnevlechtchakra

Bevindt zich net onder het borstbeen, bij de maag.

Eigenwaarde, vertrouwen, keuzevrijheid en wilskracht horen bij dit chakra. Het representeert ook de zonneschijn in het leven. Wie bang of nerveus is, voelt de maag vaak samentrekken; dit is spanning in het zonnevlechtchakra. Het zonnevlechtchakra is gebaat bij zonnige, versterkende en rustgevende geuren.

Geschikte etherische olie: citroen, grapefruit, mandarijn, mirre, sinaasappel, vanille en vetiver.

Hartchakra

Bevindt zich bij het hart.

Het hartchakra verbindt de onderste drie chakra’s met de bovenste drie en is het centrum van liefde, verwantschap, medegevoel, vrijheid en innerlijke ruimte. Als dit chakra geblokkeerd is dan kost het moeite om liefde toe te laten.

Geschikte oliën zijn: roos, neroli, geranium, vanille en ylang ylang.

Keelchakra

Bevindt zich bij de keel.

Het keelchakra representeert elke vorm van communicatie, waarheid en integriteit. Bij mensen die moeilijk hun gevoelens kunnen of durven te uiten of mensen die angst hebben hun mening te uiten uit angst anderen te kwetsen, kan er een blokkade optreden in het keelchakra.

Geschikte etherische oliën: jeneverbes, kamille, den, marjolein, mirre en roos.

Voorhoofdchakra (derde oog)

Bevindt zich tussen de wenkbrauwen.

Het voorhoofdchakra wordt ook wel het derde oog genoemd. Het voorhoofdchakra heeft ook te maken met het denken, met verstand en inzicht. Een geopend voorhoofdschakra zorgt ervoor dat de beide hersenhelften, ratio en gevoel, harmonieus kunnen samenwerken.

Geschikte oliën zijn:  laurier, mirte, pepermunt, rozemarijn en scharlei.

Kruinchakra (kroonchakra)

Bevindt zich bovenop de schedel.

Het kroonchakra representeert onze bewuste en onbewuste gedachten en structuren, ons geloofssysteem en het kennen van de zuivere intuitie. Het kan zich over het algemeen pas openen als we enigszins geestelijk volwassen zijn en spiritueel ontwikkeld. Dit chakra staat in verbinding met het kosmische bewustzijn.

Geschikte oliën zijnlavendel, roos, sandelhout en wierook.

 

Gebruik van etherische olie om de chakra’s in balans te brengen

Veel etherische oliën werken op meerdere chakra’s. Zo werkt roos bijvoorbeeld op het hart-, sacraal, en kruinchakra. Sandelhout op het sacraal- en kruinchakra.

Een chakra olie is heel eenvoudig zelf te maken door 1-5 druppel van een etherische olie toe te voegen aan een eetlepel koudgeperste basisolie, bijv. amandel- of jojoba olie. Hiermie kan de betroffen chakra gemasseerd worden om deze weer in balans te brengen.

Het kan ook ondersteunend werken bij meditatie voor een bepaalde chakra. Hiervoor kan je de betreffende etherische olie ook verdampen in een aromadiffuser of op een geursteen.

 

 

Comment Section

8 reacties op “Etherische olie en chakra’s


Door Smit op 26 oktober 2017

Zijn de etherische oliën van de Tuinen hier geschikt voor?


Door Monica-Can op 27 oktober 2017

Dat ligt eraan welke etherische olie je bij de Tuinen haalt. Ik ben zelf geen voorstander van deze etherische olie en adviseer liever biologische en 100 % zuivere etherische olie. Maar de Tuinen heeft verschillende merken dus even goed op de etiketten kijken als je daar toch olie wilt kopen.


Door Ina op 21 oktober 2018

Aidancer in Echt ,Limburg. Geweldige oliën. Goed betrouwbaar


Door Marian op 11 november 2020

Hier gaan we uit van een systeem van 7 chakra’s. Is er ook een indeling van geuren voor het 12 chakra systeem?


Door Monica-Can op 12 november 2020

Niet dat ik weet. Het 7 chakra systeem is nog wat gangbaarder dan het 12 chakra systeem. Maar wel interessant. Ik zal het op mijn lijst zetten om hier eens naar te kijken.


Door Nathalie van Son op 16 november 2020

Goedemorgen! Als je de olie wilt gebruiken in een oliebrander of in waxmelts, moet je deze dan ook eerst vermengen met een basisolie of kan het rechtstreeks in de gesmolten wax of in de oliebrander gedruppeld worden?


Door Monica-Can op 17 november 2020

De olie kan rechtstreeks in de wax bij waxmelts. In een oliebrander doe je altijd eerst een beetje water in de brander en daar voeg je de etherische olie aan toe.


Door Marian op 16 november 2020

Super. Dank je.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.