10 tips voor natuurlijke plantenvoeding
Groen leven/tuinieren
Monica Can
Groen leven/tuinieren
2 min
47

10 tips om natuurlijke plantenvoeding zelf te maken

2 min
47

Natuurlijke plantenvoeding kan je prima zelf maken en het  is heel simpel en leuk om te doen. Je kunt natuurlijk mest kopen voor je planten maar wist je dat je dit heel makkelijk zelf kunt maken met producten die je al in huis hebt. Dat spaart niet alleen geld maar ook een hoop plastic flessen en chemie.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een composthoop te maken of een bokashi emmer neer te zetten. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden om je planten van voeding te voorzien zonder hiervoor iets te hoeven kopen. Deze zelfgemaakte producten werken net zo goed en misschien nog wel beter dan gekochte plantenvoeding en je hebt er niet veel voor nodig.



Hier vind je 10 tips om je eigen natuurlijke plantenvoeding te maken.

  1. Het water van de eieren. Als je eieren kookt bewaar dan het water waarin je de eieren gekookt hebt en laat dit afkoelen. De eieren geven calcium af aan het water en dit is goed voor je planten.
  2. Nu we toch bij eieren zijn, bewaar ook de schillen van je biologische eieren en maal deze fijn als je er een aantal hebt. Deze fijngemalen eierschillen zijn een prima bron van calcium voor planten die van een kalkrijke grond  houden zoals geranium, lavendel, druiven, hortensia etc.
  3. Thee: afgekoelde thee die je nog over hebt kan je verdunnen met water en aan je planten geven. Thee bevat tannine, een stof die de groei van planten op biologische wijze bevordert. Iedere theesoort is geschikt als meststof. Je kunt gebruikte theezakjes in het gietwater voor de planten doen.  Je kunt losse thee ook  door de potgrond mengen. Gebruik niet te veel, want je moet je planten niet overbemesten.
  4. Ook koffieprut kan je door de aarde werken voor een goede voeding.
  5. Een aftteksel van groente en fruit afval is ook prima als mest voor je planten. Bewaar hiervoor de schillen van je groente en fruit in een eemer en giet hier kokend water overheen. Laat dit 1 dag trekken en gebruik het water dan als meststof voor je planten.
  6. Ook het kookwater (ongezouten) van de groente of aardappels die je gekookt hebt kan je gebruiken om je planten te voeden.
  7. Je kunt ook een aftreksel maken van tuinafval, ook hier het afval in een emmer doen en met kokend water bedekken. 1 dag laten trekken en je plantenvoeding is klaar.
  8. Strooi een beetje zuiveringszout bij je tomatenplanten hierdoor worden je tomaten zoeter van smaak
  9. Als je een krachtige blender of keukenmachine hebt kan je ook instant compost maken door de schillen van groente en fruit en bijvoorbeeld koffieprut samen met voldoende water in de blender te doen en hier een soort ‘plantensmoothie’ van te maken. Deze smoothie kan je dan aan je planten geven. Ze zullen je er dankbaar voor zijn.
  10. Ook epsom zout (bitterzout) is goed voor planten die van magnesium  en zwavel houden. Vooral magnesium is een belangrijk element in het bladgroen van de plant. Aardappels, rozen, tomaten, wortelen, paprika, maar ook coniferen en andere bladhoudende planten houden van wat extra  magnesium. Los een eetlepel bitterzout op in een liter water en geef dit aan de planten.

Bonustip

Dit artikel is de eerste keer gepubliceerd in mei 2016 en toen maakte ik nog niet zoveel yoghurt en dergelijke, maar inmiddels heb ik ontdekt dat de wei die overblijft bij het maken van yoghurt, yoghurtkaas of kefirkaas ook een hele goede voedingsstof is voor planten. Het is wel belangrijk dat je de wei goed verdunt. Je neemt 1 deel wei op 4 delen water en dit kan je aan je planten geven.

Ik geef dit mengsel in het groeiseizoen (voorjaar en zomer) 1 x per 2 weken aan mijn kamerplanten. En afwisselend met de andere bovenstaande tips ook regelmatig aan mijn balkonplanten.

Daarnaast schijnt wei ook nog preventief te werken tegen bladluizen en bladziektes bij tomaten. Hiervoor bespuit je de tomaten 1 x per week met dit mengsel.

Heb jij nog een goede tip om je planten om natuurlijke manier te bemesten laat het ons dan hieronder weten.

Reacties
Categorieën