Kruidnagel etherische olie

Kruidnagel etherische olie

Kruidnagel etherische olie komt van de Kruidnagelboom, Caryophyllus aromaticus of Eugenia caryophyllata. Het is een kleine piramidevormige, altijd groene boom die behoort tot de Mirte-familie.

Er worden verschillende etherische oliën gewonnen uit de bladeren, bloemknoppen en stelen.

De bladolie is een donkerbruine olie met een ruwe geur die doet denken aan verbrand hout en heeft een hoog eugenol gehalte (82-88 %). Er zijn 50 kilo bladeren nodig voor 1 kilo olie.

Na het plukken worden de bloemknoppen in de zon (of boven een vuurtje) gedroogd. De bloemknopolie (kruidnagels) is een licht gele olie met een zoet-pikante geur. Het eugenolgehalte is lager (60-80%) waardoor de olie beter voor de aromatherapie geschikt is. 6 tot 8 kilo kruidnagels leveren 1 kilo olie.

De gedroogde bloemknoppen, kruidnagels, worden al vele eeuwen als specerij gebruikt. In de Middeleeuwen werd kruidnagel al aanbevolen bij hoofdpijn, doofheid en waterzucht, evenals bij kiespijn een toepassing die nu al eeuwenlang stand houdt.

Ook tegenwoordig wordt Kruidnagel olie nog veelvuldig toegepast in tandheelkundige preparaten.

 

kruidnagel etherische olie

Kruidnagel etherische olie in de aromatherapie

In de aromatherapie wordt kruidnagel etherische olie hoofdzakelijk gewaardeerd om de krachtige antiseptische/desinfecterende en pijnstillende eigenschappen.  Kruidnagels verzachten onder meer  reumatische klachten en zenuwpijnen.

Kruidnagel etherische olie verdrijft motten, muggen, wespen en muizen.

Kruidnagelolie is een stimulerende olie met antibacteriële en antiseptische werking. Het is een goede olie om preventief te gebruiken en zodoende infecties te verhinderen. De lokaal verdovende eigenschap werkt zeer goed bij tand- en kiespijn.

Kruidnagel wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij: tand- en kiespijn, ontstoken tandvlees, reumatische klachten, darm- gassen en krampen, diarree, schimmelinfecties, blauwe plekken, schaafwonden, zwemmerseczeem, acne, artritis, verstuikingen, verrekkingen, zweren, slechte spijsvertering, infecties, griep en verkoudheid.

Kruidnagelolie verdampen helpt om geestelijke en lichamelijke oude wonden te genezen en knagende pijnen te verlichten.

Versterkt de zelfhelende krachten in de mens en het gevoel van eigenwaarde. Kruidnagel werkt op het materialisme, hij maakt begrip van vergankelijkheid.

Kruidnagelolie maakt het gemakkelijker oude bagage achter te laten en maakt ontvankelijk voor nieuwe ervaringen en indrukken.

De olie geeft het heel sterke besef dat hier op aarde alles wat ontstaat ook weer moet vergaan. Zij biedt de mogelijkheid met deze waarheid ook te leven.

Deze olie heeft een zeer sterke en beschermende werking op de psyche van de mens.

Kruidnagel olie kan goed gecombineerd worden met roos, bergamot, lavendel, citronella, nootmuskaat, citroen, limoen, pepermunt, rozemarijn, ylangylang en geranium.

Contra-indicatie: nooit onverdund op de huid gebruiken, kan ernstige irritaties veroorzaken. niet gebruiken tijdens zwangerschap.

 

Gebruik van kruidnagel etherische olie


  • Bij tand- of kiespijn: 1 druppel kruidnagel olie op de pijnlijke tand/kies werkt verdovend.
  • Bij ontstoken tandvlees: 1 druppel kruidnagel mengen met 1 theelepel zuiveringszout en 100 ml. water. Hiermee 2 x dagelijks spoelen. Goed schudden voor gebruik.
  • Tegen muggen en insecten: een mengsel van 2 druppels kruidnagel, 2 druppels eucalyptus, 4 druppels geranium en 2 druppels ceder etherische olie in een aromadiffuser of aromalamp verdrijft muggen en andere insecten.
  • Bij reumatische klachten: maak een massage olie van 90 ml. plantaardige olie en 10 ml. Sint Janskruid olie en 5 druppels kruidnagel, 20 druppels geranium, 10 druppels lavendel en 10 druppels eucalyptus. Met dit mengsel dagelijks de pijnlijke plekken masseren.

Kruidnagel etherische olie vind je ook in de Aromalifestyle shop
tilleke lindeman
Door

tilleke lindeman

op 06 Apr 2020

ik smeer het verdund rondom mijn neusgaten wanneer ik naar buiten ga in deze coronatijd mijn man ook, die is postbezorger

Mirjam
Door

Mirjam

op 24 May 2018

hoe word het gebruikt om het verleden los te laten?En heveel?

Shirley
Door

Shirley

op 29 Dec 2017

Is ook goed voor het plegen van euthanasie op doodzieke vissen,las ik.

Fem
Door

Fem

op 10 Oct 2020

Dat klopt Shirly.. Daarom had ik het ook in huis gehaald. Nu in de diffuser tegen Corona.. :P

J Berndsen
Door

J Berndsen

op 25 Nov 2017

Ik wil kruidnagelolie gaan proberen tegen schimmelnagels moet ik het dan nog verdunnen?

Hernan Peeters
Door

Hernan Peeters

op 06 Nov 2017

Mag kruidnagelolie gebruikt worden na rien kiesextractie ?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 07 Nov 2017

Ja, dat kan. Kruidnagel werkt pijnverzachtend en ontstekingsremmend. Zorg wel voor een goede kwaliteit olie.

Ellen
Door

Ellen

op 28 Jan 2023

Hoi, werkt het ook bij pijn van een geknelde zenuw in de rug door een hernia? Hoe kan het dan best gebruikt worden? Uitwendig lokaal in een draagolie? Of inwendig? En welke hoeveelheden? Zijn er nog andere oliën die toegevoegd kunnen worden tegen de pijn?

Reactie plaatsen