Page content

Kruidnagel etherische olie

Kruidnagel etherische olie

Kruidnagel etherische olie komt van de Kruidnagelboom, Caryophyllus aromaticus of Eugenia caryophyllata. Het is een kleine piramidevormige, altijd groene boom die behoort tot de Mirte-familie.

Er worden verschillende etherische oliën gewonnen uit de bladeren, bloemknoppen en stelen.

De bladolie is een donkerbruine olie met een ruwe geur die doet denken aan verbrand hout en heeft een hoog eugenol gehalte (82-88 %). Er zijn 50 kilo bladeren nodig voor 1 kilo olie.

Na het plukken worden de bloemknoppen in de zon (of boven een vuurtje) gedroogd. De bloemknopolie (kruidnagels) is een licht gele olie met een zoet-pikante geur. Het eugenolgehalte is lager (60-80%) waardoor de olie beter voor de aromatherapie geschikt is. 6 tot 8 kilo kruidnagels leveren 1 kilo olie.

De gedroogde bloemknoppen, kruidnagels, worden al vele eeuwen als specerij gebruikt. In de Middeleeuwen werd kruidnagel al aanbevolen bij hoofdpijn, doofheid en waterzucht, evenals bij kiespijn een toepassing die nu al eeuwenlang stand houdt.

Ook tegenwoordig wordt Kruidnagel olie nog veelvuldig toegepast in tandheelkundige preparaten.

 

kruidnagel etherische olie

Kruidnagel etherische olie in de aromatherapie

In de aromatherapie wordt kruidnagel etherische olie hoofdzakelijk gewaardeerd om de krachtige antiseptische/desinfecterende en pijnstillende eigenschappen.  Kruidnagels verzachten onder meer  reumatische klachten en zenuwpijnen.

Kruidnagel etherische olie verdrijft motten, muggen, wespen en muizen.

Kruidnagelolie is een stimulerende olie met antibacteriële en antiseptische werking. Het is een goede olie om preventief te gebruiken en zodoende infecties te verhinderen. De lokaal verdovende eigenschap werkt zeer goed bij tand- en kiespijn.

Kruidnagel wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij: tand- en kiespijn, ontstoken tandvlees, reumatische klachten, darm- gassen en krampen, diarree, schimmelinfecties, blauwe plekken, schaafwonden, zwemmerseczeem, acne, artritis, verstuikingen, verrekkingen, zweren, slechte spijsvertering, infecties, griep en verkoudheid.

Kruidnagelolie verdampen helpt om geestelijke en lichamelijke oude wonden te genezen en knagende pijnen te verlichten.

Versterkt de zelfhelende krachten in de mens en het gevoel van eigenwaarde. Kruidnagel werkt op het materialisme, hij maakt begrip van vergankelijkheid.

Kruidnagelolie maakt het gemakkelijker oude bagage achter te laten en maakt ontvankelijk voor nieuwe ervaringen en indrukken.

De olie geeft het heel sterke besef dat hier op aarde alles wat ontstaat ook weer moet vergaan. Zij biedt de mogelijkheid met deze waarheid ook te leven.

Deze olie heeft een zeer sterke en beschermende werking op de psyche van de mens.

Kruidnagel olie kan goed gecombineerd worden met roos, bergamot, lavendel, citronella, nootmuskaat, citroen, limoen, pepermunt, rozemarijn, ylangylang en geranium.

Contra-indicatie: nooit onverdund op de huid gebruiken, kan ernstige irritaties veroorzaken. niet gebruiken tijdens zwangerschap.

 

Gebruik van kruidnagel etherische olie

 • Bij tand- of kiespijn: 1 druppel kruidnagel olie op de pijnlijke tand/kies werkt verdovend.
 • Bij ontstoken tandvlees: 1 druppel kruidnagel op de tandenborstel en hiermee voorzichtig borstelen.
 • Tegen muggen en insecten: een mengsel van 2 druppels kruidnagel, 2 druppels eucalyptus, 4 druppels geranium en 2 druppels ceder etherische olie in een aromadiffuser of aromalamp verdrijft muggen en andere insecten.
 • Bij reumatische klachten: maak een massage olie van 90 ml. plantaardige olie en 10 ml. Sint Janskruid olie en 5 druppels kruidnagel, 20 druppels geranium, 10 druppels lavendel en 10 druppels eucalyptus. Met dit mengsel dagelijks de pijnlijke plekken masseren.

Kruidnagel etherische olie vind je ook in de Aromalifestyle shop

  Comment Section

  5 reacties op “Kruidnagel etherische olie


  Door Hernan Peeters op 6 november 2017

  Mag kruidnagelolie gebruikt worden na rien kiesextractie ?


  Door Monica-Can op 7 november 2017

  Ja, dat kan. Kruidnagel werkt pijnverzachtend en ontstekingsremmend. Zorg wel voor een goede kwaliteit olie.


  Door J Berndsen op 25 november 2017

  Ik wil kruidnagelolie gaan proberen tegen schimmelnagels moet ik het dan nog verdunnen?


  Door Shirley op 29 december 2017

  Is ook goed voor het plegen van euthanasie op doodzieke vissen,las ik.


  Door Mirjam op 24 mei 2018

  hoe word het gebruikt om het verleden los te laten?En heveel?

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.