Verzorgende neusolie, beschermt je slijmvliezen tegen uitdrogen
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
2 min
0

Verzorgende neusolie, beschermt je slijmvliezen tegen uitdrogen

2 min
0

Deze verzorgende neusolie zorgt ervoor dat je slijmvliezen niet uitdrogen. Droge slijmvliezen kunnen hun natuurlijke afweerfuncties niet meer uitoefenen. In de winter wanneer we veel binnen zijn in een droger klimaat door bijvoorbeeld de verwarming hebben we vaak last van een droog neusslijmvlies.

Daarom is het vooral belangrijk in tijden van verhoogde infectieziekten (zoals in de herfst en winter) ervoor te zorgen dat het neusslijmvlies en het mondslijmvlies goed worden verzorgd en bevochtigd.

De mond-, neus- en keelholte is namelijk de ideale toegang voor allerlei ziektekiemen. Bescherm, verzorg en versterk daarom je slijmvliezen in tijden van verhoogde kans op infectie en ondersteun hun natuurlijke afweerfunctie.

In tijden van verhoogde infectieziekten is het belangrijk om je eigen gezondheid zo goed mogelijk op peil te houden.  Hoe gezonder je zelf bent des te minder kans heb je om ziek te worden. Naast gezonde voeding en je immuunsysteem ondersteunen doe je dit natuurlijk ook met  de ondertussen alom bekende hygiënemaatregelen, zoals grondig en regelmatig je handen wassen, wegkijken van andere mensen bij hoesten of niezen, niezen in de holte van je arm of een zakdoek en niet constant je gezicht (neus, ogen, mond) aanraken met je handen.

Om je mond gezond te houden kan je regelmatig spoelen met je zelfgemaakte mondwater en regelmatig in de ochtend oil pulling doen. Je neusslijmvliezen kan je meerdere malen per dag verwennen met deze verzorgende neusolie.

verzorgende neusolie

Verzorgende neusolie recept

Zorg ervoor dat je glazen flesje goed schoon is. Reinig eventueel eerst je glazen flesje met een beetje alcohol van 90% of hoger zodat deze goed schoon is en zich geen schadelijke bacteriën in het flesje bevinden. Doe dan de sesamolie in het flesje en voeg de etherische oliën toe. Doe de de dop of het pompje op de fles en vermeng alles door het flesje even rustig te schudden of door je handen te rollen.

Toepassing van de neusolie

Zorg dat je neus schoon is (voor gebruik van de verzorgende neusolie eventueel even je neus snuiten) en breng dan met een wattenstaafje of een schone vinger een paar druppeltjes van de neusolie in je neus aan. Je kunt dit bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds doen.

Extra tip uit oma’s tijd: stomen

Stomen is een ideale manier om de slijmvliezen in je mond- keel- en neusholte vochtig te houden.

Neem een kom met heet water (voorzichtig: geen kokend heet water nemen, dat is niet goed voor je slijmvlies). Neem 1 theelepel zeezout en voeg daar 1-2 druppels etherische olie aan toe. Meng dit met het water. Je kunt de etherische olie ook mengen met solubol, dit is een natuurlijke emulgator die ervoor zorgt dat de etherische olie nog beter oplost in het water. Per druppel etherische olie neem je dan 4 druppels solubol.

Voor versterking van de slijmvliezen zijn bijvoorbeeld tijm ct. linalool, cajeput, teatree, ravintsara of zilverspar zeer geschikt.

Neem een grote handdoek en leg deze over je hoofd en de kom zodat de stoom onder de handdoek blijft. Sluit je ogen en adem voor 5-10 minuten de geurende stoom in. Een ideale manier om even kort te ontspannen.

Reacties
Categorieën