zelfliefde
Motivatie en inspiratie
Monica Can
Motivatie en inspiratie
8 min
16

6 tips en etherische oliën voor meer zelfliefde en

8 min
16

In deze blogpost geef ik je 6 tips voor meer zelfliefde en de betekenis hiervan. Waarom het belangrijk is en hoe je elke dag meer van jezelf kunt houden. En ik geef je tips over de beste etherische olie voor zelfliefde.

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde ofwel eigenliefde is een staat waarin je jezelf behandelt met vriendelijkheid, mededogen, respect en waardering.

Het betekent jezelf vergeven als je een fout maakt en met zorg en vriendelijkheid tegen jezelf praten in de beslotenheid van je eigen geest.

Het betekent ook dat je je persoonlijke groei koestert en prioriteit geeft aan het totale welzijn van je geest, lichaam en ziel.

Eigenliefde kan soms verkeerd worden gekarakteriseerd als egoïsme, en velen van ons hebben geleerd te geloven dat prioriteit geven aan onszelf op de één of andere manier verkeerd is. Maar het is eigenlijk deze overtuiging die misplaatst is.

Zie je, als je zelfliefde beoefent, zorg je in de eerste plaats voor je eigen energie. Metaforisch gesproken vul je je eigen kopje. Je geeft jezelf wat je nodig hebt in plaats van er constant naar te zoeken bij externe bronnen.

En hierdoor kun je beter opdagen voor de mensen in je leven die belangrijk voor je zijn. Je bent in staat om meer van jezelf aan anderen te geven. 

En misschien nog belangrijker, wanneer je diepe en onvoorwaardelijke zelfliefde cultiveert, gloeit je innerlijke licht. Je wordt een voorbeeld voor anderen en geeft anderen onbewust toestemming om ook hun eigen licht te laten schijnen.

Zelfliefde is dus het verst verwijderd van egoïsme. Zelfliefde is noodzakelijk. Het is hoe we de vibratie van de wereld kunnen verhogen.

Maar zelfliefde begint van binnen.

Door diepe en onvoorwaardelijke zelfliefde te cultiveren, straal je de trilling uit dat je openstaat om nog meer liefde in je leven te ontvangen. Je laat ook dat wanhopige gevoel los van altijd op zoek zijn naar bevestiging en acceptatie van buiten jezelf. En omdat deze wanhopige energie niet langer in je zit, kun je gemakkelijker leunen in de stroom van het universum. Je authentieke pad bewandelen wordt makkelijker. De energie van het hele universum beweegt moeiteloos door je heen.

Eigenliefde is een brug. Het brengt je van een staat van constant streven en haasten naar simpelweg zijn, weten, vertrouwen en afstemmen. Het stelt je in staat risico's te nemen, fouten te maken en te groeien, wetende dat ongeacht de uitkomst, je altijd de onvoorwaardelijke vriendelijkheid van jezelf waard bent.




Hoe begin je diepe, diepgaande zelfliefde te cultiveren?

Hieronder vind je zes manieren om elke dag meer van jezelf te houden. Geen van deze praktijken vereist veel meer dan je eigen bewuste tijd en aandacht. En elke oefening is bedoeld om je hele welzijn te dienen: geest, lichaam en ziel. Je leert ook hoe je zelfliefde kunt cultiveren, zelfs op die zwaardere dagen, wanneer het misschien wat moeilijker is om van jezelf te houden.

Want wat er ook gebeurt, of je je nu goed of slecht voelt, of je nu wel of niet je hoogste zelf bent geweest, je bent altijd onvoorwaardelijke liefde, vriendelijkheid, respect en mededogen waard - zowel van anderen als (vooral) van jezelf .

1. Zelfcompassie

Zelfcompassie betekent vriendelijk, liefdevol en zachtaardig voor jezelf zijn, zelfs ondanks je vermeende mislukkingen, fouten en tekortkomingen. In plaats van jezelf genadeloos te beoordelen en te bekritiseren voor verschillende tekortkomingen, betekent zelfcompassie dat je vriendelijk en begripvol bent wanneer je wordt geconfronteerd met persoonlijke tekortkomingen - tenslotte, wie heeft ooit gezegd dat je perfect moet zijn?

Jij waarschijnlijk. Ik vermoed dat je (net als ik) je eigen ergste criticus bent. Je kunt jezelf druk maken over dingen die niemand anders opmerkt. En die fouten en blunders die je hebt gemaakt? Terwijl anderen ze al lang vergeten zijn, draag jij nog steeds fouten met je mee die je jaren geleden hebt gemaakt en maak je je er elke keer weer druk om. Het is veel beter voor jezelf om het los te laten.

Het zal geen proces van de ene op de andere dag zijn om deze mentaliteit om te buigen. Je moet elke dag bewust voor compassie kiezen en ervoor blijven kiezen, ook als het niet gemakkelijk is. En oefenen in loslaten. 

Dus hoe begin je aan deze reis?

Een oefening die goed kan helpen is om te denken aan de mensen van wie je houdt.  Telkens als je jezelf begint te bekritiseren vanwege je vermeende tekortkomingen, doe je een stap terug en vraag je jezelf af of je dezelfde gedachten zou hebben over de mensen van wie je houdt. Zou je je beste vriendin vertellen dat ze niet genoeg is? Of zou je je partner bekritiseren als hij/zij per ongeluk iets fout heeft gedaan. Hoe zit het met je neven en nichten? Hoe zit het met je ouders, zussen, broers en andere familieleden?

Waarschijnlijk zou je deze dingen nooit over één van hen zeggen. Dus waarom veroordeel je jezelf elke keer?  Waarom voel je geen compassie voor jezelf?

Niemand is perfect. We zijn allemaal maar mensen die proberen door het leven te navigeren en dingen gaandeweg uit te zoeken. Gun jezelf dus genade tijdens deze reis. Weet dat je onvolmaakt mag zijn en fouten kunt maken en toch je eigen liefde en mededogen waard kunt zijn.




2. Beoefen mindfulness

Mindfulness is niet-oordelend bewustzijn in het huidige moment.

Dit betekent dat je je bewust bent van je eigen gedachten, gevoelens en omgeving in het huidige moment zonder er labels op te plakken als goed of fout. Mindfulness wordt ook wel de kunst van het opmerken genoemd, omdat het niets van je vraagt behalve simpelweg opmerken. En dit lijkt heel eenvoudig, maar het is eigenlijk heel moeilijk voor de meesten van ons om te doen.

Hoe vaak merk je je gedachten op zonder er etiketten op te plakken? Het is zo gemakkelijk om tegen jezelf te zeggen dat je slecht of fout bent - om jezelf voortdurend en aanhoudend te bekritiseren. Maar wat als je in plaats daarvan gewoon opmerkt wat er in je gebeurt zonder dat oordeel? En dan, wat als je een stap terug zou doen en je gedachten voorzichtig zou onderzoeken met niet-oordelend bewustzijn?

Wanneer je dit doet, kun je beginnen met het bewust verschuiven van je verhaal. En dat is waar dit echt krachtig wordt voor het cultiveren van meer zelfliefde in je leven.

Want zodra je je gedachten begint op te merken, kun je er bewust voor kiezen om ze te verschuiven. Je merkt misschien een gedachte op die je had tijdens de automatische pilootmodus, zoals: "Ik ben het niet waard", en dan kun je zeggen: "Oh. Ik heb die gedachte weer. Maar is het waar? Nee, dat is niet waar. Ik ben het waard. Ik ben altijd waardig geweest.

En na enige tijd zal zelfs je automatische pilootmodus beginnen te veranderen. In plaats van die aanhoudende negatieve gedachten, zul je meer aanhoudende positieve gedachten over jezelf gaan krijgen. En je begint een echt diepe, diepgaande relatie met jezelf te creëren, gebaseerd op ware, authentieke liefde en mededogen..


3. Creëer een zelfzorg routine voor je ziel.

Zelfzorg wordt vaak verward met zelfliefde maar het is niet hetzelfde. Zelfzorg is wel een onderdeel van zelfliefde. En de kans is groot dat je al een vorm van zelfzorg beoefent. Je tanden poetsen, haren wassen,  douchen, gezond eten, bewegen en voldoende slapen 's nachts zijn allemaal vormen van zelfzorg.

Maar voor deze stap heb ik het over een dieper niveau van zelfzorg namelijk zelfzorg voor de ziel.

We associëren zelfzorg vaak met spa-dagen en luxe bubbelbaden, en deze dingen kunnen zeker deel uitmaken van een goede routine voor zelfzorg. Maar zelfzorg is nog veel meer

Zelfzorg betekent jezelf dagelijks afvragen: "Wat heeft mijn ziel nodig?" En dan geef je dat aan jezelf.

Soms heeft je ziel misschien stilte nodig. Soms kan het hunkeren naar tijd in de natuur. Soms heeft het misschien een warme kop thee en een goed boek nodig. En soms heb je misschien gewoon wat extra vriendelijkheid voor jezelf nodig. Om je eigen blik in de spiegel te ontmoeten en te fluisteren: "Ik hou van je."

Zelfzorg is een daad van zelfliefde. Of je nu zestig seconden in de zon staat met je ogen dicht of je spullen inpakt voor een weekendje weg, je kunt op zowel de kleinste als de grootste manieren aan zelfzorg doen. Het is een kans om je ziel te voeden.  Het is een kans om nieuwe energie op te doen. 

En je bent het zo waard om jezelf het geschenk van zelfzorg te geven. Je verdient het. Niet zo nu en dan maar elke dag.

Vraag je ziel elke dag wat ze nodig heeft. Luister elke dag naar het antwoord. En maak elke dag ruimte om het te ontvangen.




4. Maak een dankbaarheidslijst voor zelfliefde

Je weet waarschijnlijk wat een dankbaarheidslijst is: een lijst met mensen, dingen en ervaringen in je leven waar je oprecht en diep dankbaar voor bent. Het is gebruikelijk om elke ochtend één tot drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent in een dagboek.

  • Maar hoe vaak schrijf je je eigen naam op deze lijst? 
  • Hoe vaak sta je jezelf toe om je gewoon te waarderen? 
  • Wat vind je leuk aan jezelf?
  • Houd je van je moed? 
  • Hou je van je innerlijke kracht? 
  • Hou je van de manier waarop je opkomt voor de mensen om wie je geeft? 
  • Houd je van je vriendelijkheid? 
  • Of ben je gewoon dankbaar dat je jezelf mag zijn?

Begin elke dag jezelf te erkennen door een dankbaarheidslijst te maken die volledig aan jou is gewijd. Schrijf elke dag één of twee dingen op die je echt leuk vindt aan jezelf. Je zou een 'omdat'-verklaring kunnen toevoegen aan datgene waar je dankbaar voor bent, zoals:' Ik ben echt dankbaar dat ik mijn glimlach vrijelijk aan anderen geef omdat het anderen opbeurt en een sprankje vreugde toevoegt aan hun dag.

Houd je hier niet in. Schrijf vrijuit alle dingen op die je leuk vindt aan zowel je innerlijke als uiterlijke zelf. Het is zo gemakkelijk om jezelf te bekritiseren en het gevoel te hebben dat je die kritiek "verdient", maar hoe vaak vier je jezelf eigenlijk? Dit is een diepgaande dagelijkse oefening die je echt kan helpen bij het cultiveren van diepe, onvoorwaardelijke zelfliefde.

5. Stel grenzen

Voor velen van ons kan dit de moeilijkste zijn om te oefenen. Grenzen stellen is niet gemakkelijk, vooral omdat het ons vaak een gemeen gevoel geeft. Zal ik iemands gevoelens kwetsen? Wat als ze niet ontvankelijk zijn voor wat ik ze vertel? Wat als ze het verkeerd opvatten en denken dat het iets tegen hen is, terwijl het echt over mij gaat?

Geloof me, ik weet hoe moeilijk het is. Ik heb mijn hele leven vaak gedacht dat mijn hele bestaan erop gericht is de gevoelens van een ander niet te kwetsen.  Maar ik heb geleerd dat het stellen van grenzen niet alleen een daad van eigenliefde is; het helpt mijn relaties echt op de lange termijn.

Een persoonlijke grens stellen kan betekenen dat je je eigen persoonlijke ruimte cre

Reacties
Categorieën