zelfliefde
Motivatie en inspiratie
Monica Can
Motivatie en inspiratie
13 min
16

6 tips en etherische oliën voor meer zelfliefde en

13 min
16

In deze blogpost geef ik je 6 tips voor meer zelfliefde en de betekenis hiervan. Waarom het belangrijk is en hoe je elke dag meer van jezelf kunt houden. En ik geef je tips over de beste etherische olie voor zelfliefde.

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde ofwel eigenliefde is een staat waarin je jezelf behandelt met vriendelijkheid, mededogen, respect en waardering.

Het betekent jezelf vergeven als je een fout maakt en met zorg en vriendelijkheid tegen jezelf praten in de beslotenheid van je eigen geest.

Het betekent ook dat je je persoonlijke groei koestert en prioriteit geeft aan het totale welzijn van je geest, lichaam en ziel.

Eigenliefde kan soms verkeerd worden gekarakteriseerd als egoïsme, en velen van ons hebben geleerd te geloven dat prioriteit geven aan onszelf op de één of andere manier verkeerd is. Maar het is eigenlijk deze overtuiging die misplaatst is.

Zie je, als je zelfliefde beoefent, zorg je in de eerste plaats voor je eigen energie. Metaforisch gesproken vul je je eigen kopje. Je geeft jezelf wat je nodig hebt in plaats van er constant naar te zoeken bij externe bronnen.

En hierdoor kun je beter opdagen voor de mensen in je leven die belangrijk voor je zijn. Je bent in staat om meer van jezelf aan anderen te geven.

En misschien nog belangrijker, wanneer je diepe en onvoorwaardelijke zelfliefde cultiveert, gloeit je innerlijke licht. Je wordt een voorbeeld voor anderen en geeft anderen onbewust toestemming om ook hun eigen licht te laten schijnen.

Zelfliefde is dus het verst verwijderd van egoïsme. Zelfliefde is noodzakelijk. Het is hoe we de vibratie van de wereld kunnen verhogen.

Maar zelfliefde begint van binnen.

Door diepe en onvoorwaardelijke zelfliefde te cultiveren, straal je de trilling uit dat je openstaat om nog meer liefde in je leven te ontvangen. Je laat ook dat wanhopige gevoel los van altijd op zoek zijn naar bevestiging en acceptatie van buiten jezelf. En omdat deze wanhopige energie niet langer in je zit, kun je gemakkelijker leunen in de stroom van het universum. Je authentieke pad bewandelen wordt makkelijker. De energie van het hele universum beweegt moeiteloos door je heen.

Eigenliefde is een brug. Het brengt je van een staat van constant streven en haasten naar simpelweg zijn, weten, vertrouwen en afstemmen. Het stelt je in staat risico's te nemen, fouten te maken en te groeien, wetende dat ongeacht de uitkomst, je altijd de onvoorwaardelijke vriendelijkheid van jezelf waard bent.
Hoe begin je diepe, diepgaande zelfliefde te cultiveren?

Hieronder vind je zes manieren om elke dag meer van jezelf te houden. Geen van deze praktijken vereist veel meer dan je eigen bewuste tijd en aandacht. En elke oefening is bedoeld om je hele welzijn te dienen: geest, lichaam en ziel. Je leert ook hoe je zelfliefde kunt cultiveren, zelfs op die zwaardere dagen, wanneer het misschien wat moeilijker is om van jezelf te houden.

Want wat er ook gebeurt, of je je nu goed of slecht voelt, of je nu wel of niet je hoogste zelf bent geweest, je bent altijd onvoorwaardelijke liefde, vriendelijkheid, respect en mededogen waard - zowel van anderen als (vooral) van jezelf .

1. Zelfcompassie

Zelfcompassie betekent vriendelijk, liefdevol en zachtaardig voor jezelf zijn, zelfs ondanks je vermeende mislukkingen, fouten en tekortkomingen. In plaats van jezelf genadeloos te beoordelen en te bekritiseren voor verschillende tekortkomingen, betekent zelfcompassie dat je vriendelijk en begripvol bent wanneer je wordt geconfronteerd met persoonlijke tekortkomingen - tenslotte, wie heeft ooit gezegd dat je perfect moet zijn?

Jij waarschijnlijk. Ik vermoed dat je (net als ik) je eigen ergste criticus bent. Je kunt jezelf druk maken over dingen die niemand anders opmerkt. En die fouten en blunders die je hebt gemaakt? Terwijl anderen ze al lang vergeten zijn, draag jij nog steeds fouten met je mee die je jaren geleden hebt gemaakt en maak je je er elke keer weer druk om. Het is veel beter voor jezelf om het los te laten.

Het zal geen proces van de ene op de andere dag zijn om deze mentaliteit om te buigen. Je moet elke dag bewust voor compassie kiezen en ervoor blijven kiezen, ook als het niet gemakkelijk is. En oefenen in loslaten.

Dus hoe begin je aan deze reis?

Een oefening die goed kan helpen is om te denken aan de mensen van wie je houdt.  Telkens als je jezelf begint te bekritiseren vanwege je vermeende tekortkomingen, doe je een stap terug en vraag je jezelf af of je dezelfde gedachten zou hebben over de mensen van wie je houdt. Zou je je beste vriendin vertellen dat ze niet genoeg is? Of zou je je partner bekritiseren als hij/zij per ongeluk iets fout heeft gedaan. Hoe zit het met je neven en nichten? Hoe zit het met je ouders, zussen, broers en andere familieleden?

Waarschijnlijk zou je deze dingen nooit over één van hen zeggen. Dus waarom veroordeel je jezelf elke keer?  Waarom voel je geen compassie voor jezelf?

Niemand is perfect. We zijn allemaal maar mensen die proberen door het leven te navigeren en dingen gaandeweg uit te zoeken. Gun jezelf dus genade tijdens deze reis. Weet dat je onvolmaakt mag zijn en fouten kunt maken en toch je eigen liefde en mededogen waard kunt zijn.
2. Beoefen mindfulness

Mindfulness is niet-oordelend bewustzijn in het huidige moment.

Dit betekent dat je je bewust bent van je eigen gedachten, gevoelens en omgeving in het huidige moment zonder er labels op te plakken als goed of fout. Mindfulness wordt ook wel de kunst van het opmerken genoemd, omdat het niets van je vraagt behalve simpelweg opmerken. En dit lijkt heel eenvoudig, maar het is eigenlijk heel moeilijk voor de meesten van ons om te doen.

Hoe vaak merk je je gedachten op zonder er etiketten op te plakken? Het is zo gemakkelijk om tegen jezelf te zeggen dat je slecht of fout bent - om jezelf voortdurend en aanhoudend te bekritiseren. Maar wat als je in plaats daarvan gewoon opmerkt wat er in je gebeurt zonder dat oordeel? En dan, wat als je een stap terug zou doen en je gedachten voorzichtig zou onderzoeken met niet-oordelend bewustzijn?

Wanneer je dit doet, kun je beginnen met het bewust verschuiven van je verhaal. En dat is waar dit echt krachtig wordt voor het cultiveren van meer zelfliefde in je leven.

Want zodra je je gedachten begint op te merken, kun je er bewust voor kiezen om ze te verschuiven. Je merkt misschien een gedachte op die je had tijdens de automatische pilootmodus, zoals: "Ik ben het niet waard", en dan kun je zeggen: "Oh. Ik heb die gedachte weer. Maar is het waar? Nee, dat is niet waar. Ik ben het waard. Ik ben altijd waardig geweest.

En na enige tijd zal zelfs je automatische pilootmodus beginnen te veranderen. In plaats van die aanhoudende negatieve gedachten, zul je meer aanhoudende positieve gedachten over jezelf gaan krijgen. En je begint een echt diepe, diepgaande relatie met jezelf te creëren, gebaseerd op ware, authentieke liefde en mededogen..


3. Creëer een zelfzorg routine voor je ziel.

Zelfzorg wordt vaak verward met zelfliefde maar het is niet hetzelfde. Zelfzorg is wel een onderdeel van zelfliefde. En de kans is groot dat je al een vorm van zelfzorg beoefent. Je tanden poetsen, haren wassen,  douchen, gezond eten, bewegen en voldoende slapen 's nachts zijn allemaal vormen van zelfzorg.

Maar voor deze stap heb ik het over een dieper niveau van zelfzorg namelijk zelfzorg voor de ziel.

We associëren zelfzorg vaak met spa-dagen en luxe bubbelbaden, en deze dingen kunnen zeker deel uitmaken van een goede routine voor zelfzorg. Maar zelfzorg is nog veel meer

Zelfzorg betekent jezelf dagelijks afvragen: "Wat heeft mijn ziel nodig?" En dan geef je dat aan jezelf.

Soms heeft je ziel misschien stilte nodig. Soms kan het hunkeren naar tijd in de natuur. Soms heeft het misschien een warme kop thee en een goed boek nodig. En soms heb je misschien gewoon wat extra vriendelijkheid voor jezelf nodig. Om je eigen blik in de spiegel te ontmoeten en te fluisteren: "Ik hou van je."

Zelfzorg is een daad van zelfliefde. Of je nu zestig seconden in de zon staat met je ogen dicht of je spullen inpakt voor een weekendje weg, je kunt op zowel de kleinste als de grootste manieren aan zelfzorg doen. Het is een kans om je ziel te voeden.  Het is een kans om nieuwe energie op te doen.

En je bent het zo waard om jezelf het geschenk van zelfzorg te geven. Je verdient het. Niet zo nu en dan maar elke dag.

Vraag je ziel elke dag wat ze nodig heeft. Luister elke dag naar het antwoord. En maak elke dag ruimte om het te ontvangen.
4. Maak een dankbaarheidslijst voor zelfliefde

Je weet waarschijnlijk wat een dankbaarheidslijst is: een lijst met mensen, dingen en ervaringen in je leven waar je oprecht en diep dankbaar voor bent. Het is gebruikelijk om elke ochtend één tot drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent in een dagboek.

  • Maar hoe vaak schrijf je je eigen naam op deze lijst?
  • Hoe vaak sta je jezelf toe om je gewoon te waarderen?
  • Wat vind je leuk aan jezelf?
  • Houd je van je moed?
  • Hou je van je innerlijke kracht?
  • Hou je van de manier waarop je opkomt voor de mensen om wie je geeft?
  • Houd je van je vriendelijkheid?
  • Of ben je gewoon dankbaar dat je jezelf mag zijn?

Begin elke dag jezelf te erkennen door een dankbaarheidslijst te maken die volledig aan jou is gewijd. Schrijf elke dag één of twee dingen op die je echt leuk vindt aan jezelf. Je zou een 'omdat'-verklaring kunnen toevoegen aan datgene waar je dankbaar voor bent, zoals:' Ik ben echt dankbaar dat ik mijn glimlach vrijelijk aan anderen geef omdat het anderen opbeurt en een sprankje vreugde toevoegt aan hun dag.

Houd je hier niet in. Schrijf vrijuit alle dingen op die je leuk vindt aan zowel je innerlijke als uiterlijke zelf. Het is zo gemakkelijk om jezelf te bekritiseren en het gevoel te hebben dat je die kritiek "verdient", maar hoe vaak vier je jezelf eigenlijk? Dit is een diepgaande dagelijkse oefening die je echt kan helpen bij het cultiveren van diepe, onvoorwaardelijke zelfliefde.

5. Stel grenzen

Voor velen van ons kan dit de moeilijkste zijn om te oefenen. Grenzen stellen is niet gemakkelijk, vooral omdat het ons vaak een gemeen gevoel geeft. Zal ik iemands gevoelens kwetsen? Wat als ze niet ontvankelijk zijn voor wat ik ze vertel? Wat als ze het verkeerd opvatten en denken dat het iets tegen hen is, terwijl het echt over mij gaat?

Geloof me, ik weet hoe moeilijk het is. Ik heb mijn hele leven vaak gedacht dat mijn hele bestaan erop gericht is de gevoelens van een ander niet te kwetsen.  Maar ik heb geleerd dat het stellen van grenzen niet alleen een daad van eigenliefde is; het helpt mijn relaties echt op de lange termijn.

Een persoonlijke grens stellen kan betekenen dat je je eigen persoonlijke ruimte creëert. Het kan betekenen dat je tijdens de week een niet-onderhandelbare tijd vastlegt waarin je al je energie aan jezelf kunt besteden. Het kan betekenen dat je grenzen stelt aan verbale of zelfs non-verbale communicatie. Wat je grenzen ook zijn, ze zullen specifiek en persoonlijk voor je zijn.

Voor mij is dit bijvoorbeeld mijn ochtendroutine. Dit is iets wat voor mij zeer belangrijk is en daarom maak ik standaard geen afspraken voor 11 uur 's ochtends.

Als je moeite hebt met het stellen van grenzen, zijn hier enkele oefeningen waarmee je kunt beginnen:

Maak eerst een lijst met al je grenzen, zowel in je persoonlijke als professionele leven.

Schrijf op wat elke grens voor jou betekent. Voeg concrete voorbeelden toe.

Stel jezelf de vraag: als je deze grens niet communiceert, hoe zul je je  dan op de lange termijn voelen? Kun je hiermee leven, of zou het de relatie uiteindelijk meer schaden als dit niet gebeurt?

Bedenk hoe je deze grenzen op een respectvolle manier kunt communiceren. Vaak gaat een grens minder over de andere persoon en meer over jou.  Het kan je helpen op te schrijven hoe je je grenzen op een vriendelijke, kalme en respectvolle manier kunt communiceren.

6. Maak contact met je innerlijke zelf

Het klinkt zo eenvoudig, maar om de één of andere reden is contact maken met je innerlijk zelf één van de moeilijkste dingen die we kunnen doen.

We worden zo afgeleid door geluiden van buitenaf. Er zijn boodschappen te doen. Takenlijstjes om af te vinken. Mensen om voor te zorgen. Werkverplichtingen om te voltooien.

Maar jij dan? Waar sta jij op deze lijst?

En afgezien daarvan, hoe vaak doe je een stap terug van al het lawaai en sta je jezelf toe naar binnen te gaan - om contact te maken met de meest ware, diepste, meest authentieke jij?

Voor sommige mensen gebeurt dit tijdens meditatie. Voor anderen is dit journaling. En sommigen vinden de verbinding met zichzelf door zich onder te dompelen in de natuur en dagelijkse wandelingen te maken. (En als je dit doet, laat dan je stappenteller thuis en luister geen muziek of een podcast maar geniet van de rust in de natuur en in jezelf)

Wees aanwezig bij jezelf. Is er iets dat je de laatste tijd hebt onderdrukt? Laat het voorzichtig naar de oppervlakte komen. Misschien heeft iemand iets gezegd dat je pijn heeft gedaan en heb je geprobeerd er niet aan te denken. Als het goed voelt, kijk dan of je naar binnen kunt gaan en ontdek waarom het je zo erg pijn deed. Kun je het loslaten, of blijven deze gevoelens hangen tenzij je er met die andere persoon over praat?

Welke oefeningen je ook verkiest om contact te maken met je innerlijke zelf, het belangrijkste is om eerlijk te zijn. Lieg niet tegen jezelf.
Etherische oliën voor zelfliefde

Etherische oliën kunnen met hun pure energie en geur de weg naar zelfliefde begeleiden. En er zijn veel etherische oliën die hiervoor geschikt zijn maar hier deel ik de 6 oliën met je die naar mijn idee het meest geschikt zijn om je te helpen meer liefde voor jezelf te creëren.

1. Bergamot

Bergamot etherische olie is de belichaming van zelfliefde en eigenwaarde. Deze olie helpt ons de angst om niet goed genoeg te zijn, emotionele pijn, beperkende gewoonten te verwerken en los te laten en opent ons voor liefde en zelfacceptatie.

Bergamot leert je je unieke zelf te accepteren, het helpt je bij het goedkeuren van jezelf en het daaruit voortvloeiend zelfvertrouwen. De geur is pure vreugde. De hele wereld kan wel een snufje bergamot gebruiken!

Bergamot is zo fantastisch voor zelfliefde en het is zo gemakkelijk om het te gebruiken. Voeg gewoon een paar druppels toe aan je diffuser en inhaleer. Of doe een paar druppels in een inhalator. zodat je de geur makkelijk mee kunt nemen onderweg.

Bergamot vermengt zich graag met andere etherische oliën. Je kunt het bijvoorbeeld mengen met lavendel, vetiver, andere citrusvruchten en ook geranium.

2. Geranium

Inhaleer deze kalmerende en balancerende etherische olie in om een gevoel van saamhorigheid en zachtheid te brengen als je je angstig, overweldigd of uitgeput voelt. Geranium helpt stress en depressie weg te smelten en brengt je naar een plaats van geluk en vrede.

Geranium etherische olie heeft een diep bloemig aroma met zowel citrus- als kruidachtige tonen. We noemen dit een 'centrerende olie' omdat het je na het inademen mentaal in je lichaam trekt en je een prettig en zelfverzekerd gevoel geeft. Geweldig als je je neerslachtig, zeer emotioneel of verstrooid voelt.

Daarom is geranium zo belangrijk voor zelfliefde, het helpt onze emoties onder controle te houden, zorgt ervoor dat we goed slapen en een gezond, evenwichtig lichaam hebben.

3. Wierook

Wierook etherische olie (bij velen ook bekend als frankincense) kan dagelijks worden gebruikt om je kalm en spiritueel verbonden te voelen. Breng het (in dragerolie) aan op je polsen of voorhoofd, afhankelijk van hoe je je die dag voelt. Gebruik het tijdens meditatie of yoga, of voor een moment van verbinding met jezelf. Wierook is een uitstekende olie voor de hersenfunctie en het stimuleren van het immuunsysteem, Twee dingen die zeker deel uitmaken van zelfzorg en zelfliefde.

4. Ylang Ylang

Handig bij stress en angst. De heerlijke opbeurende geur van ylang ylang etherische olie is handig bij depressie of wanneer je probeert om te gaan met woede. Het is geweldig in melanges die bedoeld zijn om te focussen op geluk en dankbaarheid. Ylang Ylang wordt ook beschouwd als een afrodisiacum.

5.  Rozemarijn

Rozemarijn etherische olie is een echte krachtpatser en perfect voor gebruik bij zelfliefde. Het kruidige en heldere aroma is zeer gunstig voor het opruimen van hersenmist (brain fog), het verbeteren van het geheugen en het geven van een energie boost. Met rozemarijn kan je weer helder denken.

Rozemarijn in combinatie met geranium en wierook is een hele fijne zelfliefde compositie voor in de aroma diffuser.

6. Roos

Als laatste op de lijst maar zeker niet de minste. Want er geen etherische olie die meer voor liefde staat als roos etherische olie, De olie met de hoogste frequentie. . Roos etherische olie is een ongelooflijke helende olie om het hart te voeden en liefde op de diepste niveaus te bevorderen. Perfect om wonden van het hart te helen, maar ook om het hart te openen en te focussen op zelfliefde.

Hoe gebruik je etherische olie voor zelfliefde

Je kunt de olie of een combinatie van verschillende oliën in de aroma diffuser doen en dan meermaal daags aanzetten. Bijvoorbeeld als je aan het schrijven bent of tijdens een meditatie.  Een ander makkelijk alternatief is een geursteen, deze kan je ook op je bureau leggen of mee nemen op reis. En in ruimtes gebruiken waar geen stopcontact in de buurt is.  Ook heel fijn voor onderweg is een inhalator..

Een andere mogelijkheid is een aromamedaillon. Farfalla heeft een hele fijne set met aromamedaillon en de roos anti stress compositie. Deze compositie is ook perfect voor zelfliefde. Wil je jezelf een cadeautje gunnen (dat is ook zelfliefde) dan is deze set  wellicht iets voor jou.

Zou je het leuk vinden om nog meer artikelen te lezen over zelfliefde en bijvoorbeeld composities met etherische oliën die je kunt gebruiken? Laat me dat dan hieronder weten bij de commentaren.Reacties
Categorieën